Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Politiker i Ångermanland vill skära ner tryckfriheten

Publicerad: 2 januari 2013, 13:01

Foto: Johanna Bodin

Ångermanländska politiker vill gärna begränsa den svenska yttrandefriheten. 91 procent vill förbjuda sexistisk reklam och 90 procent vill inskränka polisers meddelarfrihet.


Det är den ångermanländska nättidningen allehanda.se som gjort en totalundersökning bland samtliga folkvalda politiker i Kramfors-, Sollefteå-, Härnösand-, Örnsköldsviks kommunfullmäktige, riksdagsledamöter från dessa kommuner, samt landstingsfullmäktige.

Och det visar sig att en överväldigande majoritet vill göra inskränkningar i den svenska tryck- och yttrandefriheten.

39 procent anser att skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål är för låga och borde höjas.

49 procent vill låta postens personal vägra dela ut reklam och skrifter som propagerar för nazistiska, rasistiska eller andra i ett demokratiskt samhälle stötande uppfattningar.

90 procent vill förbjuda poliser att läcka innehåll i förundersökningar till media. 91 procent vill förbjuda sexistisk reklam i lag.

Om de ångermanländska politikerna skulle få bestämma skulle det innebära stora ingrepp i den svenska tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen.

– Det är lätt att vara för tryck- och yttrandefrihet sådär i största allmänhet, men när den ställs mot andra intressen man också tycker är viktiga gäller det att stå upp för den, säger Per Hultengård, TU:s chefsjurist, i en kommentar till allehanda.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.