Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Politiskt tryck mot Facebook i Storbritanninen

Publicerad: 29 december 2017, 09:39

Facebook och Twitter riskerar böter i Storbritanninen på grund av plattformarnas ovilja att dela med sig av information om Rysslands inblandning i Brexitomröstningen.


Ämnen i artikeln:

FacebookTwitter

Efter att Tyskland under året som gått tagit en hårdare ställning mot de stora plattformarna, främst Facebook, tycks Storbritanninen nu följa efter.

Den brittiska parlamentsledamoten Damian Collins har gett Twitter och Facebook till den 18 januari att dela med sig av information gällande Rysslands inblandning i den brittiska EU-omröstningen. Bolagen har tidigare avkrävts information om den ryska inblandningen och delade tidigare i december med sig av vad Collins ansåg var bristfälliga uppgifter, det rapporterar The Guardian.

– De måste kunna förklara för oss vad de kan göra åt problemet. Samtidigt måste vi kunna säga till dem att det är de själva som är bäst lämpade att hitta en lösning samtidigt som man säkerställer integriteten för sina användare.

Collins skrev tidigare i december ett brev till Twitter där han pekade på att det var märkligt att han fått mer information om den ryska inblandningen i valet från journalister och forskare snarare än plattformarna själva.

För att tvinga plattformarna att dela med sig av mer information tänker Collins sig att slå ned på deras huvudkälla till intäkter – annonsering.

– På annonssidan har de ett enormt problem med fejkade konton. Att sälja annonser på uppblåsta via uppblåsta siffror kan inte på något sätt vara etiskt, ett problem som annonsindustrin borde vara intresserade av.

Även om Collins inte har makt att införa sanktioner mot plattformarna om de misslyckas att leva upp till hans krav tänker han fortsätta kalla upp representanter från dem till den fake news-kommitté han själv leder. Ett agerande han i förlängningen tror leda till dålig publicitet och därför en bättring.

– Vad som förvånat mig är att de fullkomligt ignorerat våra förfrågningar. De anser inte att de har något ansvar att undersöka vad som pågår på deras plattformar. De har inte ens tittat på de konton som identifierats i USA och försökt hitta liknande här i Storbritanninen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookTwitter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.