Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Porrkupp mot reklamskylt vid Malmö central

Publicerad: 9 maj 2016, 04:57

Genrebild på Malmö centralstation.

Foto: Most Photos

Porr visades på Malmö centralstation, äntligen granskas kvinnor i politiken på samma villkor som män, enligt DN:s ledarskribent, och panama-dokument blir offentliga ikväll.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Porrfilm visades på Malmös centralstation
Under gårdagen skrev många medier om den chockade kvinnan, Maria Escalante, som möttes av en porrfilm som visades på en informationsskylt på Malmös centralstation. Det var när hon steg av bussen hon fick se den chockerande synen. Orsaken till den ovanliga filmvisningen visade sig vara en hackerattack på företaget Global Agencies som har hand om skyltarna.

Så här kommenterade Roger Starck på Global Agencies händelsen till DN:

– Någon har velat jävlas och lyckats.

Läs mer här och här.

Granskas kvinnor i politiken annorlunda än män?
I en debattartikel för Expressen skrev Veronica Palm, före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna, att Åsa Romson blir orättvist kritiserad för att hon är kvinna. Det här är något DN:s ledarskribent Amanda Björkman inte alls håller med om. Hon menar i sin tur att fallet Åsa Romson äntligen är ett tecken på en jämlik granskning av makthavarna i medierna och att man måste kunna kritisera även kvinnor. Så här skrev hon i gårdagens DN:

"Kvinnliga makthavare hinner knappt få sina första kritiska löpsedlar innan det på olika håll slås fast att kritiken minsann beror på kromosomerna. Och varje gång budskapet upprepas tycks det komma med allt tunnare belägg. Eller som med Åsa Romson: inga belägg alls."

Fastän hon håller med i att kvinnor ofta inte har samma förutsättningar som män, menar hon ändå att man måste granska makthavare på samma villkor: vad är det som de har gjort fel?

"Nog blir det konstigt att driva tesen att kvinnor inte tas på allvar, men sedan inte ens bry sig om att titta på vad makthavaren faktiskt har gjort? Mer än att vara kvinna."

Panama-dokument offentliga ikväll
Ikväll kl. 20 svensk tid kommer en databas offentliggöra en stor del av Panama-dokumenten, skriver CNN. Den kommer publiceras live på nätet och sägs vara som en "google-liknande sökmotor", där man kan söka direkt i de publicerade dokumenten. Till exempel kan man då söka upp ett särskilt företag eller en person för att se vem som har kopplingar till dokumenten.

Fotoförbud i förlossningssalar
Efter att det blivit allt vanligare att fotografera och filma förlossningar inför man nu fotoförbud på vissa sjukhus i Sverige. I Jönköpings och Västmanlands län införs nu ett förbud och  i Härjedalen och Gotland diskuterar man liknande åtgärder, rapporterar Ekot.

Förbudet gäller om man inte har bett om lov att få fotografera på förhand. Orsaken till förbudet är att personal ibland ofrivilligt har synts på bilder och filmer där de inte hade velat synas.

– Det känns utlämnande, man blir obekväm i situationen och att man inte kan vara sig själv riktigt, säger barnmorskan Jill Andersson till Ekot.

Kina får inte ha sitt eget "face book"
Sociala medier-jätten Facebook har varit i tvist med Kina och ett företag där som har registrerats under namnet "face book". Nu har Facebook vunnit tvisten med varumärket "face book", vilket tros kunna ha konsekvenser för det nuvarande förbudet mot Facebook som finns i Kina, rapporterar Financial Times. I nuläget är Facebook blockat för Kinas 700 miljoner internetanvändare.

BBC-journalist utvisas från Nordkorea
Under fredagen greps den brittiska journalisten Rupert Wingfield på flygplatsen när han tillsammans med fotograf och producent skulle lämna landet. I åtta timmar förhördes BBC-journalisten, men släpps nu fri och utvisas från landet. Orsaken till gripandet från första början uppges vara, vad de Nordkoreanska myndigheterna kallar för, "respektlös rapportering från landet". Det här skriver BBC själva om den här morgonen.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.