Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Porrtrakasserier mot stjärnreporter

Publicerad: 2 maj 2013, 10:27

Den azerbajdzjanska regimen pressar en av landets främsta grävande journalister – Khadijia Ismayil, som bland annat har avslöjat skumraskaffärer kopplade till presidenten. Enligt organisationen Kvinna till Kvinna har regimen satt upp en fabricerad webbplats med snuttar av porrfilmer där hon anklagas för att medverka.


”Regimen fortsätter sitt omoraliska krig mot sina kritiker. De  publicerar en okänd kvinnas porrvideo och påstår att det är jag som är  med. Det är vad man måste handskas med i det här landet – människor utan  moral, värderingar och utan hjärna.”, skriver regimkritikern Khadijia  Ismayil på sin Facebook-sidan.

Hon betraktas som en av landets främsta  grävande journalister och har bland annat avslöjat korruption på allra  högsta nivå rörande presidenten Ilham Aliyevs hemliga affärer.

Enligt  organisationen Kvinna till kvinna handlar det bland annat om att hon har  fått fram uppgifter som visar familjen har haft ett hemligt ägarskap i  bolag som byggde mångmiljondollararenan inför Eurovision Song Contest i  Baku år 2012.

Organisationen stärker kvinnor i krig och konflikter för  att kvinnors makt och inflytande ska öka.  Organisationen samarbetar med  kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien,  Liberia och Kongo.

Khadija Ismayl har också blivit mångfaldig belönad  för sina insatser – hennes journalistiska mod har bland annat belönats  av International Women´s Media Foundation samt tyska ZEIT-stiftelsen.  

Hon fick också Young Women Caucasus Peace Award så sent som i april –  Kvinna till Kvinna har instiftat priset för armeniska, azerbajdzjanska  och georgiska samarbetsorganisationer.

Kvinna till kvinna är skarpt  kritisk mot de anklagelser som har framförts mot Khadija Ismayl om att  hon skulle ha medverkat i porrfilmer:
– Vi fördömer det infama  angreppet på Khadija Ismayl som är till för att smutskasta och  nedvärdera henne som person, säger Lena Ag, som är generalsekreterare  för Kvinna till kvinna.

Organisationen har också i rapporten Equal  Power – Lasting Peace kartlagt vilka hinder som kvinnor möter när de  vill delta i offentligheten.

Här tycker man sig se ett tydligt mönster  med alltifrån förtal och förolämpningar till skvaller - då ofta med  sexuella anspelningar, enligt Kvinna till kvinna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.