Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Postkodlotteriet: ”Artikeln är starkt vinklad”

Publicerad: 10 september 2013, 06:44

Fredrik Skärheden, kommunikationschef Postkodlotteriet.

Foto: Adam Österman.

Resumé kunde igår berätta om SvD:s granskning av Postkodlotteriets räkenskaper som Här handlade det om alltifrån mångmiljonlöner för vd:n till att inte låta välgörenhetsorganisationer ta emot pengar från andra spelbolag. Postkodlotteriet försvarar sig nu med näbbar och klor i ett skriftligt svar.


Ämnen i artikeln:

Postkodlotteriet

I SVD:s granskning av Postkodlotteriet framgick bland annat att det  åländska spelbolaget Paf vill bidra med stöd till Röda Korset, men inte  får det på grund av organisationer som är knutna till Postkodlotteriet  inte får ta emot pengar från andra spelbolag.

SvD berättar också att  Postkodlotteriet bonusar har ökat samt att dess vd Niclas-Kjellström  Matseke tjänar mångmiljonbeloppp.

Postkodlotteriets kommunikationschef Fredrik Skärheten bemöter nu kritiken i ett skriftligt svar på företagets hemsida.

Postkodlotteriet  uppger att man inte har några synpunkter på att förmånstagare tar emot  pengar från andra företag i näringslivet, men påpekar att det är vanligt  att ”man inte samarbetar med konkurrerande företag i samma bransch. Om  förmånstagarna har för avsikt att ta emot pengar från andra lotterier  eller starta ett eget lotteri behövs ett godkännande från oss, vilket  har skett i flera fall.”

Postkodlotteriet menar också att man har  sänkt sina kostnader trots att lotteriet satsat på ”inte mindre än åtta  nya produkter” – här ska man ha sänkt kostanderna med 35 miljoner kronor  mellan 2011 och 2012.

Fredrik  Skärheden anser också att just på att grund av att man är effektiva har  man lyckats dela ut över en miljard kronor till ideella organisationer  under 2012 samtidigt som lottköparen fick dela på 1,2 miljarder kronor.
Postkodlotteriet  menar att det inte finns något annat spelbolag eller lotteri som  genererar ett så stort överskott ”varken i procent av omsättningen eller  i faktiska pengar”.

Postkodlotteriet hävdar också inget av överskottet  stannar hos Postkodlotteriet, som ”artikeln antyder.”

Postkodlotteriet  uppger även att man ihop med sina systerlotterier i Holland och  Storbritannien är världens största givare – listan toppas Bill &  Melinda Gates Foundation.

Postkodkotteriet har 44 förmånstagare, som  exempelvis Röda Korset, Barncancerfonden, Bris och WWF. Postkodlotteriet  har också två stiftelser kopplade till sig: Postkodstiftelsen och  PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Fredrik Skärheden hävdar att  inga pengar stannar hos stiftelserna, utan att alla medel går vidare  till organisationer som Livräddningssällskapet, OrganDonation och Glada  Hudik.

Postkodlotteriet vänder sig också emot uppgifterna om att man  ska ha fått kritik från Charity Rating att man har 83 procent högre  kostnader än andra lotterier och spelföretag.

Här menar man att det  bygger på siffror från 2007.

Fredrik Skärheden framhåller också att dess medarbetare tjänar lika mycket som på konkurrerande företag:
”För oss är det viktigt att betala marknadsmässig lön. När det gäller vd:s ersättning så har den inte ökat de senaste åren.”

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Postkodlotteriet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.