lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Postkodlotteriets metoder kritiseras

Publicerad: 9 september 2013, 14:44

Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke.

Postkodlotteriet kräver att de välgörenhetsorganisationer man samarbetar med inte tar emot pengar från andra spelbolag. Det åländska spelbolaget Paf har exempelvis försökt skänka pengar till Röda Korset, men har fått kalla handen:
– Dessa organisationer går miste om pengar, säger Inger Holmström på Paf till SvD.

Ämnen i artikeln:

PostkodlotterietPafMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


Postkodlotteriet delade ut en miljard kronor till välgörenhetsorganisationer under förra året, men 40 procent av pengarna går till egna stiftelser och specialprojekt. Resterande del går till andra ideella organisationer som Bill Clintons "Clinton Foundation", som har fått 30 miljoner kronor på fyra år, medan Nelson Mandela Foundation har emot 14 miljoner kronor under motsvarande period, enligt SvD som har specialstuderat Postkodlotteriets årsredovisning.

Svenska välgörenhetsorganisationer får också pengar, men det finns ett villkor – man måste tacka nej till pengar från andra spelbolag.

Kommunikationschefen för det åländska spelbolaget, Paf, Inger Holmström, uppger att man inte får skänka pengar till välgörenhetsorganisationerna:

– Vi har tittat på olika organisationer i de här länderna och då upptäckte vi snart att i Sverige vågar ingen av de organisationer som tar emot pengar från Postkodlotteriet, vilket är nästan alla, ha ett samarbete med något annat spelbolag, säger Inger Holmström till SvD.

Hon tycker att det är oväntat agerande då det gäller just givande och välgörenhet.

Postkodlotteriets kommunikationschef Fredrik Skärheden uppger dock att det är ett normalt agerande:

– Vi har kommit överens med förmånstagarna om att de ska informera oss om de har för avsikt att ta emot pengar från andra lotterier eller starta ett eget lotteri och då behövs ett godkännande från oss, säger han till SvD.

Linnea Elovsson är handläggare av tillstånd vid Lotterinspektionen tycker att det finns anledning att titta närmare på frågan.

– Det är ett avtal, och från början var det inte så många föreningar. Men vi har börjat titta mer på det här när det är så många förmånstagare, säger hon.

SvD rapporterar också att Postkodlotteriets ersättningar och bonusar har stigit  - bonusarna har gått från 1,5 miljoner kronor till 1,8 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret.

Fredrik Skärheden menar att det beror på att fler hade rätt till bonusar det året.

De totala ersättningarna ökade till 62 miljoner kronor från 46 miljoner kronor året dessförinnan. Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke tjänar 2,4 miljoner kronor per år, enligt SvD:s granskning.

SvD rapporterar även att Plan hade planer på att starta ett eget lotteri, men Postkodlotteriet erbjöd 9 miljoner kronor i bidrag om man avstod.

Postkodlotteriet ska också ha hotat Läkarmissionen med stämning i Sverige.

"Vi bevakar vårt varumärke och när vi upptäcker att en produkt planeras eller lanseras som bygger på samma koncept som Postkodlotteriet reagerar vi på det.", skriver Fredrik Skärheden till SvD.

SvD rapporterar att läsarreaktionerna har varit starka efter tidningens granskning.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev