Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Pr handlar om publika relationer, inte publika demonstrationer"

Publicerad: 24 juli 2015, 14:20

Paul Ronge svarar Dan Wergelius i pr-debatten efter Adam Tenstas uttåg ur TV4:s Nyhetsmorgon

Foto: Håkan Flank

"Hur många nya själar vinner man på att lämna en tv-soffa dit man själv accepterat inbjudan?" Paul Ronge håller inte med Dan Wergelius om att Adam Tenstas kupp i Nyhetsmorgon var bra pr.


Ämnen i artikeln:

Adam TenstaTV4Paul Ronge

Pr-konsulten Dan Wergelius tycker i ett debattinlägg i Resumé att jag har ett "delvis gammaldags förhållningssätt till pr" när jag kritiserar Adam Tenstas utträde från TV4:s morgonsoffa.

Det finns ett "för Ronge nytt medielandskap, där andra mekanismer råder" enligt Wergelius.

Dags för mig att pensionera mig direkt tydligen.

Men antingen tramsar Wergelius eller också behöver han läsa på historien. Effektsökeri och piruetter för att få medial uppmärksamhet är lika gammalt som medierna själva. Annandag jul 1966 gjorde skådespelaren Per Oscarsson en oerhört uppmärksammad striptease i Hylands Hörna. Han fick fram budskap om förintelsen, mot rasismen mot svarta och judar, mot dålig sexualundervisning. Det tycker jag var strålande pr.

År 2010 brände Gudrun Schyman 100 000 kronor i Almedalen för att "komma ut" och "bryta igenom" i medielandskapet. Helt meningslös pr om ni frågar mig.

Ibland blir det bra, ibland blir det dåligt. Jag gav min syn på Tenstas uttåg, men sa också i intervjun att det kunde vara bra pr gentemot fansen och de som tycker hans demonstrationspolitik var tuff.

Tänk ett steg längre: Ska Tensta eller andra bestämma vilka personer som får medverka i TV4? Det handlade ändå om ett program att träna rumpa. Är nästa steg att tvinga fram att Åkesson inte får intervjuas? Hur stort värde sätter vi på att media behåller sin journalistiska integritet och inte agerar för påtryckningar? Och hur många NYA själar vinner man på att lämna en TV-soffa, dit man själv accepterat inbjudan? Pr handlar mer om publika relationer än publika demonstrationer.

Helt ok att Wergelius tycker annorlunda. Men en kuriosa; Wergelius har 77 följare på Twitter och jag har drygt 14 400. Nog är väl sociala medier en del av "det nya medielandskapet?" Lite fånigt då kanske att dra ålderskortet som argument för att jag skulle sakna koll på omvärlden.

Ämnen i artikeln:

Adam TenstaTV4Paul Ronge

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.