Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pr-höjdare anklagas för Peru-upplägg

Publicerad: 9 januari 2013, 08:27

Skatteverket jagar en pr-höjdare. Han anklagas för ett Peru-upplägg. Skatteverket vill i första hand få fram ett beslut enligt lagen om skatteflykt från förvaltningsrätten, i andra hand upptaxera mannen med mer än 8,7 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Pr-höjdarens bråk med Skatteverket rör taxeringsåret 2007.  Bakgrunden  är att Skatteverket har granskat de transaktioner som har skett i  samband med att mannen fått utdelning från sitt peruanska bolag.

Upplägget  innebär att aktierna i hans moderbolag sålts och köpts av svenska bolag  som direkt eller indirekt ägs av hans peruanska bolag.

Vinstmedel har därmed kunnat delas ut från svenska dotterbolagen till det peruanska bolaget.

Dessa  har sedan skickat vinsten till pr-höjdaren, vilket har lett till att  utdelningen har kunnat beskattas med Perus 4-procentiga skattesats i  stället för den betydligt högre svenska skattesatsen. Det vill säga vad  som betecknas som ett klassiskt Peru-upplägg.

Skatteverket har,  som skäl för sin mångmiljonupptaxering av PR-mannen, hänvisat till en  dom i Förvaltningsdomstolen från den 26 mars 2012 som innebär att det  inte finns några principiella hinder mot att tillämpa skatteflyktslagen  på: ”rättshandlingar som omfattas av skatteavtalet med Peru.”

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.