tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pr-konsult: Försvaret från Åkessons svärmor ”tyvärr ganska bra mediehanteringsstrategi”

Publicerad: 12 maj 2016, 12:18

Margareta Larsson, till vänster, tycker att hennes eget agerande är "moraliskt förkastligt" men uppger att hon väljer att göra så ändå – för att hon har möjlighet.

Foto: Pressbild/Riksdagen

Margareta Larsson lämnade SD förra året, har sedan dess inte deltagit i något riksdagsarbete och är nu politisk vilde. Hon tar ändå ut fullt arvode från riksdagen. Hennes försvar i media var minst sagt uppriktigt.

Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonAftonbladetSDSverigedemokraterna

MF

Mårten Färlin


Under onsdagen uppmärksammade flera medier Jimmie Åkessons svärmor tillika riksdagsledamot Margareta Larsson, som lämnade Sverigedemokraterna i slutet av september förra året. Anledningen till att hon nu hamnade i rampljuset är att hon som politisk vilde fortsätter att ta ut fullt arvode utan att delta i något riksdagsarbete – samtidigt som hon driver massagesalong. Arvodet ligger på 62 400 kronor i månaden och hennes försvar till att trots frånvaron ta ut lönen är minst sagt uppriktigt och kanske inte särskilt typiskt för en politiker.

När Aftonbladet ringde erkände hon nämligen att det är ”moraliskt förkastligt” att hon tar ut pengar från riksdagen – men att hon ändå gör det för att hon har ”möjligheten att kunna göra det”. När reportern då påpekar att hon faktiskt också har möjlighet att välja att inte ta ut pengarna svarar hon: ”Ja, det är sant, men jag har gjort ett val.”

Tanja Tabrizian Selfors, pr-konsult på Westander, har en bakgrund som kampanjansvarig inom Liberalerna. Hon menar att uttalandet "tyvärr" kan fungera ganska bra som mediehanteringsstrategi för Margareta Larsson.
– Men jag skulle naturligtvis aldrig rekommendera det till någon som är mån om att bygga ett förtroende, säger Tanja Tabrizian Selfors.

Hon menar att en person som inte ens försöker försvara sin heder gör det svårt för den granskande journalisten.
– Det fungerar avväpnande att lägga sig platt och medge att man agerar moraliskt förkastligt, men raserar samtidigt omgivningens förtroende, säger Tanja Tabrizian Selfors.

– Politiken är en förtroendebransch och det är viktigt att förtroendevalda är uppriktiga. Problemet i det här fallet är den totala bristen på ansvarstagande, fortsätter hon.

Tanja Tabrizian Selfors säger avslutningsvis att det finns en olycklig myt om att politiker skor sig på skattebetalarnas bekostnad, medan nästan alla förtroendevalda politiker i själva verket engagerar sig ideellt.
– Det här uttalandet av Margareta Larsson sprider tyvärr den myten och bidrar på så vis till politikerförakt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev