Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pr-konsulten försökte styra Honkamaa-intervjun

Publicerad: 21 november 2013, 16:17

Malin Ekman och Stina Honkamaa Bergfors.

Foto: Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet - pressbild.

United Screens vd Stina Honkamaa Bergfors intervjuas i dagens SvD. Men läsaren ser tydligt att pr-konsulten Joanna Mossberg på Grayling är inne och försöker styra intervjun. – Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger reportern Malin Ekman.


Ämnen i artikeln:

Malin EkmanStina Honkamaa Bergfors

"Det här är ganska nära de här frågorna som vi inte pratar om, eller hur?" avbryter Grayling-konsulten Joanna Mossberg reportern Malin Ekman i hennes intervju med Stina Honkamaa Bergfors, vd på United Screens.

Vid flera ställen i texten citeras Mossberg när hon fyller i och korrigerar bilden i den artikel som SvD publicerar i dag. Premissen är att inga frågor som skulle kunna anses handla om huvudpersonen som privatperson får förekomma.

Tilltaget har fått viss uppmärksamhet:
"Kan inte sluta tänka på pressmuppen som saboterade Svenska Dagbladets intervju med Stina Honkamaa Bergfors. Otäckt. Läs i dagens tidning" skriver Sydsvenskans kulturskribent Andreas Ekström på Twitter.

Malin Ekman har tidigare intervjuat stora företagsledare, bland annat sir Richard Branson. Men hon har aldrig varit med om liknande försök till att styra vilka frågor som ställs och besvaras.  
– Jag är till en början skeptisk till att en pressperson sitter med under en intervju. Jag brukar inte gå med på det, men gjorde det i det här fallet. Fast det är en sak att sitta med, och en helt annan att presspersonen försöker styra intervjun. Personligen tycker jag att det förtar auktoriteten hos intervjupersonen om dennes egna pressperson inte anser att personen kan tala för sig själv, säger hon.  

Att Malin Ekman valde att citera Joanna Mossberg var självklart.  
– Ja, om jag inte gjorde det skulle inte hela bilden förmedlas. Jag upplevde inte att hennes inflikanden påverkade intervjusituationen. Men om man pratar så mycket och gör väsen av sig som hon så vill man nog bli hörd.   

Tycker du att hon gick över gränsen?
– Jag reagerade på att jag inte varit med om något liknande tidigare. Men hon hade också vissa saker att bidra med, till exempel några fakta. Men allt skrevs inte ut i texten som gick i tidningen.

Under dagen har Malin Ekman också fått flera mejl från journalister som uttrycker uppskattning kring att hon valde att klarlägga för läsarna hur den faktiska intervjusituationen såg ut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.