Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pr-profil rasar mot TT:s ”alla fel”

Publicerad: 13 mars 2014, 10:28

Johan Rönn, vd på Angselius Rönn.

Johan Rönn, grundare av pr-byrån Angselius Rönn, skräder inte orden om TT som han menar befinner sig i ett kvalitetsmässigt förfall med ständiga felaktigheter. – Jag har fått nog av hur slappt och dåligt TT arbetar, säger han.


Ämnen i artikeln:

Angselius RönnJohan RönnMats Johansson

Johan Rönn är upprörd över vad han kallar alla felaktigheter som TT skickar ut. Han anser att TT är i ”fritt fall”, och kontaktade Resumé med sina synpunkter.

– Det verkar som om all faktakontroll tagits bort och att oerfarna reportrar skickar dåliga texter rakt in i sina kunders spalter, säger han till Resumé.

Som exempel nämner han bland annnat ett TT-fel i går.

– Både SvD:s och DN:s läsare under flera timmar fick intrycket att deras tidningar inte vet att vår Socialförsäkringsminister heter Ulf Kristersson. I TTs text kallades han "Kristoffersson", säger Johan Rönn och fortsätter:

– I dagens Metro meddelas genom en TT-text att Göteborgsrestaurangerna Fond och Kock & Vin blivit av med sina stjärnor i Guide Michelin. Sanningen är den att dessa krogar lagts ner. Den här TT-texten slank också igenom Dagens Nyheters faktakoll under några minuter i går, men rättades snabbt. DN tar ju faktagranskning på allvar.

Johan Rönn ställer sig frågan ”hur länge vi ska behöva stå ut med detta”.

– Jag har fått nog av hur slappt och dåligt TT arbetar. När redaktionerna blir mindre och mindre tas naturligtvis mer och mer material in direkt från nyhetsbyråer – som TT. Vart är vi på väg? Kan vi lita på våra medier när de är fulla av TT-material?

Johan Rönn menar att ”okunnigheten” på TT verkar vara strukturell.

– På något annat sätt kan man knappast förklara det faktum att man för några veckor sedan skickade ut en text som var en närmast ordagrann kopia av ett pressmeddelande från en handbollsklubb från en ort i västra Sverige. Med ett väsentligt undantag: TT stavade konsekvent ortens namn så här: "Allingsås".

TT:s redaktionschef Mats Johansson kontrar:

– Att svepande påstå att "den information som kommer ut från TT är full av fel", stämmer inte. TT Nyhetsbyrån ger dagligen ut 300-400 olika nyhetstexter som publiceras on-line och som trycks i tidningar. Vi har som absolut krav att allt vi skriver ska vara korrekt. Trots det blir det i vissa fall fel och då har vi en strikt rutin att rätta till felaktigheten så fort som möjligt. Felskrivningen om socialminsiter Ulf Kristersson rättade vi till exempel efter tio  minuter då vi själva upptäckte misstaget.

Han menar att stavfel, som det av Alingsås, är extremt ovanligt.

– Att släppa igenom Allingsås stavat på det sättet, som vi gjorde i en text i januari, är förstås helt oacceptabelt men sådana fel är extremt ovanliga, säger Mats Johansson och fortsätter.

– Vad gäller restaurangerna är de två i Göteborg mycket riktigt nedlagda. Under arbetet gjordes ett tankefel då vi bara kollade vilka som hade stjärna förra året men inte fick det nu, vi borde ha kollat varför de inte hade en stjärna nu. Också Lux lades ned sedan de fick sin stjärna förra gången men ägarna har beslutat att restaurangen ska återuppstå under ett delvis nytt namn – Lux dag för dag. Hur som helst borde vi inte ha skrivit som vi gjorde.

Mats Johansson tycker att det finns skäl till självrannsakan, även om han menar att Johan Rönn tar i.

– Varje fel och varje påpekande om fel ger oss dock ytterligare skäl att diskutera och se över våra rutiner om de är tillräckliga för att undvika fel. Det får vi diskutera även denna gång, säger Mats Johansson.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.