Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pressat Stampen visar plusresultat

Publicerad: 18 februari 2016, 06:56

Från en halv miljard back till svarta siffror för Stampen, snart kan alla medier köra Instant Articles och Homer Simpson ska göra live-tv. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookNyheter24Svenska DagbladetStampen

Pressat Stampen visar plusresultat...
Resumé har i en lång rad artiklar berättat om mediekoncernen Stampens ekonomiska trångmål. Efter Högsta Domstolens besked i tryckerimomsfrågan fick de gå ut och dementera uppgifterna om att de riskerade konkurs. Nu skriver den Stampen-ägda tidningen Göteborgs-Posten att bolaget gjorde en vinst på 72 miljoner kronor efter finansiella poster förra året. Det kan jämföras med en halv miljard i förlust året innan. En stor förklaring till vändningen är att Stampen inte har behövt göra några goodwill-nedskrivningar 2015.
– Vi är nöjda över att kunna leverera ett positivt resultat, men vi har stora prövningar framför oss. Skuldsättningen är fortsatt ett problem – resultatet belastas av stora finanskostnader samtidigt som skulderna minskar vårt handlingsutrymme. Vi blir mindre fria att investera i verksamheten, säger koncernchefen Martin Alsander till GP.

Stampens soliditet sjönk samtidigt till endast sju procent och koncernen hade ett negativt kassaflöde på 28 miljoner. Omsättningen minskar till 3,3 (4,5) miljarder kronor, till stor del förklarat av de försäljningar som gjordes under fjolåret.  

... och Nyheter24 vänder till vinst
Efter flera år med förluster gick Nyheter24-Gruppen med vinst i fjol, rapporterar Breakit. Rörelseresultatet före avskrivningar blev åtta miljoner kronor. Vinsten efter finansiella poster och avskrivningar blev fem miljoner kronor. Omsättningen mer än fördubblades,
–– Vårt resultat skulle kunna vara klart högre om vi bara vinstmaximerade. Vinst är viktigt för oss men minst lika viktigt är att bygga upp nya intäktsben, säger ägaren och medgrundaren Douglas Roos.
Framöver kommer bolaget att satsa på tillväxt inom e-handel.

Instant Articles – snart öppet för alla
Hittills har endast ett fåtal medier fått utforska Facebooks Instant Articles på prov. I Sverige har dessa bland annat varit Aftonbladet, Expressen och KIT. Men snart är det fritt fram för för alla att använda sig av publiceringstjänsten. Från och med Facebooks utvecklarkonferens F8 den 12 april kommer Instant Articles att öppnas upp, skriver produktchefen Josh Roberts i ett blogginlägg.

En fördel med Instant Articles är att leddningstiden jämfört med länkar till externa sajter är betydligt kortare. Dessutom finns det goda möjligheter att göra en snygg paketering av journalistiken direkt på Facebooks plattform. Medierna kan sedan välja om de vill sälja annonsutrymmet själva eller låta Facebook göra jobbet. I så fall behåller den amerikanska jätten 30 procent av intäkten medan resten går till publicisten.

Ministern kräver svar av SvD
I ett öppet brev på Facebook riktar sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) direkt till Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén. Där ifrågasätter han tidningens avslöjande om den hyresrätt som han fått via en militär stiftelse. Bland annat är han kritisk mot att bilder publicerats där det framgår var lägenheten ligger. I ett svar skriver Karén att bilderna har ett nyhetsvärde, samt att utomstående inte kan identifiera var lägenheten ligger.

Bloglovin utmanar talangnätverken
Det svenska bolaget har redan över 750 000 bloggare i sitt nätverk. Men nu har de köpt det amerikanska företaget Sverve och avser att bli en renodlad konkurrent till exempelvis Youtube-nätverken United Screens och Splay. Det skriver Breakit. Sverve sitter nämligen på en helautoamtiserad plattform för att sälja exponering hos en stor mängd digitala profiler, så kallade influencers.

Homer Simpson gör live-tv
Den 15 maj kommer en del av tv-serien The Simpsons för första gången göras live. I avsnittet kommer Homer Simpson att svara på tittarnas frågor under tre minuter. Seriens skapare vill att fansen ska kommer närmare karaktärerna, och frågorna kommer att kunna ställas via Twitter, skriver Aftonbladet.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.