Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Presschefen: "Vi vill ha en bild av vad representanter säger till media"

Publicerad: 27 april 2016, 13:18

Foto: Dan Sjunnesson/Studio CA

Efter att Uppdrag Granskning börjat ställa frågor försökte en chef spåra vem som varit i kontakt med media och vad som sagts. Presschef Patrik Svensson på Arbetsförmedlingen medger nu att myndigheten eftersträvar att hålla reda på vad som sägs till media.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen omfattas av den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Alla som jobbar på myndigheten har alltså rätt att meddela uppgifter till press för offentliggörande och publicering. Att efterforska en källa är olagligt och därmed straffbart. Efter att Uppdrag Granskning undersökt Arbetsförmedlingens inblandning i att anställda bytts ut mot praktikanter ska en chef på myndigheten ha skickat följande mejl till de anställda:

”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?”.

Nu utreds händelsen och Arbetsförmedlingens presschef Patrik Svensson menar att det finns en risk att mejlet kan uppfattas som efterforskning av källa.

Men han berättar samtidigt att myndigheten eftersträvar att ha en klar bild av vad medarbetarna säger till media.

– Det finns en misstanke om det här mejlet och vi tittar på det. Det rör sig nog om någon på myndigheten som har blivit intervjuad och vill göra sig en bild av vad som sagts, så att vi pratar med samma tunga och samma mun. Så risken är att det uppfattas som efterforskande av källa.

Det låter som att det är ganska givet att det rör sig om det?

– Ja, ser man bara till meningen isolerat tror jag att det rör sig om att man eftersöker källa. Men jag utgår från att man tittar på hela mejlet när man beslutar om det handlar om eftersökande av källa eller inte. Alltså, vi som myndighet är så stora och finns överallt. Vi vill ha en bild av vad myndighetsrepresentanter säger till media. Men vi vill inte inskränka meddelarfriheten. Däremot vill vi veta om de, i egenskap av att vara företrädare av myndigheten, pratar med media och vad de sagt då.

Du tycker att det är rätt att myndigheten styr hur de anställda pratar?

– Nja, styr och styr. Våra chefer är talespersoner för myndigheten och det åligger dem att prata med media. Är du chef så ska du ta media, eftersom vi vill vara öppna. Men alla har inte all information samtidigt – vi behöver informera varandra om vad vi säger. Om det framkommer att det sagts något i en intervju så är det bra att veta, kunskap är viktigt.

I Uppdrag Granskning inslag tror reportern Henrik Bergsten att han ska träffa chefen för Arbetsförmedlingen i Fagersta, när det istället visar sig att man valt att byta intervjuperson till chefen för Arbetsförmedlingen i Ljusdal. Patrik Svensson delar inte reporterns uppfattning.

– De bad att få tala med någon som kunde svara på frågor om arbetspolitiska insatser. Vi skötte kontakten via både mejl och telefon.

Så de frågade aldrig specifikt efter chefen i Fagersta?

– Nej, vi pratade aldrig om några namn, utan de ville prata med ansvarig person för de här arbetsmarknadspolitiska besluten.

Men UG menar att de uppfattade det som att de hade bokat en intervju med just Fagerstas chef.

– Ja, de kanske hade uppfattningen om att de rent formellt skulle göra det, men det jag trodde var relevant var att de skulle träffa den chef som var mest involverad i ärendet, vilket var chefen från Ljusdal.

När reportern Henrik Bergsten får höra om presschefens uppfattning om händelsen går han tillbaka till sina inspelade samtal från onsdag den 16 mars som berörde intervjuförfrågan, och återger dem i ett mejl till Resumé. P står för Patrik Svensson och H för Henrik Bergsten.

P: Är det viktigt att det är Fagerstakontoret?
H: Ja, det är viktigt. Eftersom det handlar om Fagersta här. Det är i Fagersta vi är och rapporterar och gör program om.
P: Det är Norrbygården som är framförallt intressant? Huruvida vi har samarbete med den arbetsgivaren?
H: Ja, det kan man säga. (...) Skulle vi kunna göra det i Fagersta imorgon?
P: Ja, jag måste stämma av det med dom så att dom känner att dom kan ta det här. När är det du kan i Fagersta imorgon?
H: Där kan vi vara flexibla.

Ett par timmar senare samma dag ringer Patrik Svensson igen:

P: Vår kontorschef finns inte där imorgon utan kan först vid lunchtid på fredag.
H: På fredag.
P: Hon är inte där imorgon.
H: Och det är bara den personen som är tänkbar eller?
P: Ja, det är bara den personen som vill ta det här.

Henrik Bergsten bokar om hemresan och stannar kvar ytterligare en dag för att kunna göra intervjun, som alltså blir med en chef från Ljusdal.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.