torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Pressfriheten hotad på Norra Skåne”

Publicerad: 2 maj 2014, 12:51

Norra Skånes tidigare nyhetschef, Anders Kauranen, och dess före detta grävande reporter, Berit Önell, har lämnat sina uppdrag. Duon hävdar nu att det beror på påtryckningar från kommunledningen i Hässleholm efter en rad avslöjanden.

Ämnen i artikeln:

Mimmi Karlsson BernfalkNorra SkåneAnders KauranenSkånska DagbladetBerit Önell

KB

Karl-Johan Byttner


”Vi kan på goda grunder anta att vår tidningsledning på Norra Skåne  utsatts för påtryckningar från kommunledningen i Hässleholm. Om  makthavarna kan regissera innehållet i lokaltidningen har vi inte längre  någon fungerande demokrati.”

Det hävdar Anders Kauranen, tidigare  nyhetschef på Norra Skåne, och Berit Önell, före detta grävande reporter  på samma tidning på SVT Debatt.

De både hävdar att kommunledningen i  Hässleholm anser att Norra Skånes granskning av kommunens affärer har  gått så för långt att kommunen har utövat påtryckningar för att stoppa  den.

Tidningen har bland rapporterat om att kommunalrådet på eget  bevåg skrivit ett avtal om trygghetsboende där kommunen skulle stå för  hyrorna i 15 år oavsett om lägenheterna blev uthyrda eller ej.

Norra  Skåne har även avslöjat turerna kring ett hyresavtal för ett  underjordiskt parkeringsgarage samt mystiska omständigheter kring ett  skyddsavstånd för reningsverket där en fastighetsägare tvingats riva  sitt hus, medan får bygga ut.

Duon hävdar bland annat att  bolagsstyrelsens ordförande Håkan Mattsson tillika kommunpolitiker i  Ystad krävt att chefredaktören ska sparka den mest ”besvärande  reportern, vilket sedan omvandlades till en omplacering.”

”I  bolagsstyrelsen för vår c-märkta tidning sitter politiker som har goda  kontakter med kommunalråden i alliansledda Hässleholms kommun, och  särskilt med Centerns företrädare.”

Anders Kauranen uppger att han i ren protest lämnat sitt uppdrag som nyhetschef.

Han och Berit Önell riktar nu hård kritik mot chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk.
”Det  är anmärkningsvärt att chefredaktören tills för några veckor sedan  tydligt försvarade tidningens grävande journalistik både internt och  externt. Över en natt tycks hon ha helt vänt om…”

Duon menar om  makthavarna kan regissera vad som står i tidningen så har man inte  längre någon fungerande demokrati, utan då är det ”rena  diktaturfasoner”.

”Vi har valt att inte tiga och samtycka i denna  situation…Det finns principer som det är värt att riskera allt för.  Därför har vi valt att berätta vår historia.”, skriver duon.

Mimmi Karlsson Bernfalk försvarar sig mot kritiken.
–  Grundfrågan handlar om det finns politiker som styr vad vi skriver  eller inte skriver. Det har de aldrig och det kommer de aldrig att göra,  säger han.

Hon uppger också att det finns ett pågående  personalärende runt Berit Önell, som har gått upp till den centrala  förvaltningen. Hon menar också att Anders Kauranen själv har valt att sluta  sin tjänst som nyhetchef.

Hon  uppger att hon alltid kommer att försvara granskande journalistik och  uppger att hon själv införde en grävgrupp när Norra Skåne och Skånska  Dagbladet slog ihop organisationerna år 2009.

Hon vill inte kommentera varför Berit Önell har blivit ett personalärende.

Hon är dock självkritisk.
–  Man måste förvalta sina granskningar på ett bra sätt och det måste  präglas av saklighet och korrekthet och här tycker jag att vi har  brustit. Vi har bjudit på några självmål för mycket, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev