Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Pressmeddelande om Googles miljardköp lurade världspressen

Publicerad: 27 november 2012, 13:14

Det falska pressmeddelandet från PRWeb

Under måndagen skickade byrån PRWeb ut ett pressmeddelande som tillkännagav att Google betalat motsvarande 2,8 miljarder kronor för att köpa WI-FIföretaget ICOA. Köpet plockades upp av stora delar av den internationella pressen och blev en världsnyhet. Google var snabbt ute och förnekade affären.


Ämnen i artikeln:

Google

Rapporterna om att Google förvärvat WI-FIföretaget ICOA Inc för 400 miljoner dollar, motsvarande 2,8 miljarder kronor, visade sig vara falska. Men desinformationen hade redan fått konsekvenser, det rapporterar engelska The Guardian.

Nyheten spred sig via ett pressmeddelande från PRWeb och plockades upp av flera stora internationella nyhetsbyråer bland annat AP, Associated Press.

Efter dementier från både Google och ICOA togs nyheten snabbt bort från nyhetskällorna.

Trots det steg företagets aktier rejält  i värde. Innan man frös värdet på börsen hade hela 3,321 miljarder ICOA-aktier fått nya ägare. Under mer vanliga omständigheter liger den siffran omkring 926 000.

Pressmeddelandet var kryptiskt i sin karaktär. Googles motiv bakom köpet begränsades till att de skulle "ytterligare bredda sin redan imponerande portfölj".

PRWeb, pr-byrån bakom pressmeddelandet menar att de inte förstod att det inte var ICOA som gett dem uppdraget. Vidare har PR-byrån lämnat över ärendet till myndigheterna.

ICOA vd George Strouthopoulos har bekräftat att företaget inte hade för avsikt att skicka ut nåot pressmeddelande via ett mail till sajten Mashable.

Företaget är på jakt efter den ursprungliga felkällan som enligt uppgift har anknytning till Aruba.

– Någon med suspekta intressen sprider, falska, missledande och felaktig information till pr-byråerna, skriver han till Mashable.

Sam Hamadeh är analytiker med specialisering på privata företag. Han menar att pressmeddelandet liknar ett klassiskt bedrägeri. Det ovanliga är att ett företag med så pass stor tillgång till information som Google är inblandat.

– Jag tror att de snart kommer få reda på vem som ligger bakom detta, men de kommer nog också få reda på att pengarna försvunnit till olika bankkonton i Nigeria, säger Sam Hamadeh till Guardian.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.