Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Presstödet höjs med 20 procent

Publicerad: 14 februari 2018, 06:37

Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Lokala medier får större bit av kakan när statliga stödet för underbevakade områden höjs. I dagens morgonsvep läser du även om tidningarna på Mittmedia som säger nej till opinionsundersökningar – och SVT:s nya valsatsning där alla partiledare får hålla tal.


Regeringen höjer presstödet
Alla riksdagspartier utom SD har enats om ett förslag för en höjning av presstödet på 20 procent från den 1 januari 2019. I klarspråk höjs presstödet med 55 miljoner kronor för år 2019 och ytterligare 55 miljoner kronor från och med år 2020. I en debattartikel i DN presenterar företrädare för samtliga sju partier, utöver höjningen, även ett nytt stöd för så kallade "vita fläckar" – det vill säga underbevakade områden. Stödet kan innebära max en miljon kronor mer per område, "vilket som utgångspunkt ska vara en kommun. Ambitionen är att skapa förutsättningar och incitament för långsiktiga satsningar."

Man höjer och förlänger samtidigt driftstödet för medel- och högfrekventa tidningar  med cirka 10 procent. Detsamma gäller distributionsstödet, men med 50 procent. Även detta tros gynna inte minst lokaljournalistiken.

Regeringen för en dialog med EU-kommissionen, och innan det nya presstödet kan gå i lås måste det godkännas i enlighet med EU:s regler om stadsstöd.

Mittmedia-tidningar ratar oponionsundersökningar...
"Vi är inne i ett valår. Många medborgare ser garanterat fram emot att följa med i hur opinionen svänger under årets gång. Men, det kommer du inte att få läsa om på nyhetsplats på de nyhetssajter jag är ansvarig utgivare för."

Det skriver Daniel Nordström som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias titlar Sala Allehanda, VLT, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Avesta Tidning på sin blogg. Han säger blankt nej till oponionsundersökningar i tidningarna med argumentet att de inte går att lita på. "Vi publicerar fakta, inte spekulationer". Han skriver:

"I ett val finns det många som vill krafter som försöker påverka opinionen på olika sätt, inte minst genom påverkanskampanjer och desinformation. Det finns visserligen opinionsundersökningar som är att betrakta som mer seriösa än andra, det vill säga de som har ett bredare underlag än de som till exempel har självrekryterade paneler. Men, faktum kvarstår. Den nära historien har visat att opinionsundersökningar inte är fullt tillförlitliga. Det räcker med att nämna Brexit och presidentvalet i USA för att slå fast det."

Ledarsidorna är däremor fortsatt fria att referera till oponionsundersökningar.

...Och partiledarna får hålla tal i SVT
Valåret är onekligen i gång. Nu lanserar SVT ett nytt programformat där samtliga riksdagspartiers partiledare får 15 minuter vardera till att presentera sin "framtidsvision" för Sverige. I en artikel på SVT:s nyhetssajt berättar SVT:s programdirektör Jan Helin att programmet ska kallas för "Tal till nationen". Formatet ska innebära att partiledarna ges en möjlighet att formulera något i sin helhet, vilket de enligt honom sällan får chans till.

På frågan om huruvuda det finns några problem med att politikerna får tala helt okommenterat svarar Jan Helin:
– Inga, eftersom det inte på något sätt påverkar vår granskande journalistik och allt annat som vi gör runt det här. Vi kommer naturligtvis kommentera, analysera och granska det som de säger.

Mediebevakningen under terrordådet ska granskas
Mediernas rapporteringar i samband med terrordådet på Drottninggatan har kritiserats på flera punkter. Nu berättar Sveriges Radios Kulturnytt att mediernas agerande granskas i en ny bok, som sammanställts av medieforskare och statsvetare från Göteborgs universitet, tillsammans med Institutet för mediestudier. Journalisten Lars Truedson är föreståndare för Institutet för mediestudier och redaktör för antologin, som kommer ut 7 april i år.

Aftonbladet stäms för förtal
Sommaren 2016 rapporterade Aftonbladet om att ett bemanningsföretag hade marknadsfört en hyrläkare med felaktiga uppgifter. Tidningen ska ha beskrivit läkaren som "sexläkaren" med anledning av att han tidigare har dömts för sexuellt ofredande. Nu stämmer mannen tidningen för förtal, rapporterar Medievärlden. Pressens Opinionsnämnd (PON) har tidigare konstaterat att rapporteringarna var #kränkande och grovt utpekande".

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.