Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Priset på Kanal 5: 12 miljarder

Publicerad: 6 april 2011, 15:00

MTG är en av tre kvar­varande budgivare på SBS nordiska kanaler, uppger källor med insyn i affären. Stötestenen är priset. ProSiebenSat1 uppges begära 12 miljarder för företagsgruppen.


Ämnen i artikeln:

MTGHans-Holger AlbrechtKanal 5

truefalse

MTG:s koncernchef Hans-Holger Albrecht undviker att svara på frågan om han är intresserad av att köpa SBS nordiska kanaler: ”Jag har sett tillräckligt med spekulationer i den affären.” Foto: Stefan Borgius.

SBS köptes av ProSiebenSat1 2007. Dess nor­diska del består av nio tv-kanaler och tolv radio­kanaler i de fyra länderna. Det vanligaste varumärket är The Voice som finns som radio- och tv-kanal i alla länderna, utom Sverige där Voice TV lades ner 2008 efter fyra års verksamhet.

Tv-gruppen består av danska­ Kanal 4 och 5 samt The Voice TV, norska TV Norge, Fem och The Voice TV, som också finns i Finland. I Sverige har SBS-gruppens mest lönsamma företag, Kanal 5, samt Kanal 9, som startade 2007.

Samtliga företag är välskötta­ och lönsamma, därför det höga priset. Vinsten för SBS nordiska del, som ingår i SBS Broadcasting, blev i fjol över 1 miljard kronor. Ett p/e-tal på 10–12 betyder ett pris på 11–13 miljarder kronor.

I januari bekräftade ProSiebenSat1, som är noterat på Frankfurtbörsen och till 53 procent ägs av riskkapital­bolagen KKR och Permira, att JP Morgan har fått uppdraget att sälja SBS med tv-bolag i Rumänien, Bulgarien och Ungern, i Beneluxländerna samt i Norden.

SBS säljs styckat i de tre geografiska delarna. Den holländska produktionsjätten Endemol uppges vara intresserad av Beneluxdelen. Men om priset inte blir tillräckligt högt sägs ProSiebenSat1 kunna­ tänka sig att behålla de lönsamma företagen i Norden.

Ett dussin tv-bolag och riskkapitalbolag lade för en månad sedan indikativa bud på SBS Nordic. Nu har tre av budgivarna valts ut för slutförhandlingar. En uppges vara MTG, en annat ett nor­diskt riskkapitalbolag och det tredje ännu ett tv-företag.

När Resumé för två veckor sedan intervjuade MTG:s koncernchef Hans-Holger Albrecht svarade han undvikande:
– Rent hypotetiskt skulle vi kunna köpa SBS Nordic, men det ligger i juristernas händer att avgöra. Man vet aldrig vad konkurrensmyndigheterna kommer att säga. Men Skandinavien är troligen den mest konkurrensutsatta tv-marknaden i Europa.

Men varför skulle ni köpa mer av samma sak?
– Nu försöker du lägga i min mun att vi försöker köpa SBS. Jag har sett tillräckligt med spekulationer i den ­affären.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.