Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Problemen orsakas inte av journalister”

Publicerad: 22 maj 2013, 09:00

Så här såg det ut på Expressens mobilsajt i går eftermiddag.

Att puffa för en direktsändning i förväg från Husby – kan det trigga till uptrappning av upploppen? Resumé lät Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar på frågan som kom in till redaktionen.


Ämnen i artikeln:

HusbyThomas MattssonExpressen

”När man påar en direktsändning i förväg hela natten från Husby, är man  inte med och skapar oroligheter redan innan de hänt? När kidsen i Husby  får se att det kommer vara direktsändning lär de väl triggas ännu mer?”

Så lyder en fråga som kom in till Resumé i går efter att Expressen puffat stort i förväg för sin direktsändning från Husby.

Thomas Mattsson svarar:

– Nej. De stora, etablerade medierna nyhetsförmedlar sedan många år  dygnet runt och det är självklart att rapportera från en  stockholmsförort där hundratals poliser är inkallade för att försöka  stoppa fortsatta bränder och attacker på polis och räddningstjänst.

– Lika lite som att problemen i Husby orsakas av "medieskugga", som det  har påståtts, så sker det upplopp på grund av att medier informerar  allmänheten. Problemen är orsakade av socio-ekonomiska orsaker, inte av  journalister som är på plats för att dokumentera det som sker.

– I söndags, under den första kvällens oroligheter, kritiserades  nyhetsredaktionerna för att vi inte snabbt nog var i Husby. Nu, när det  varit kravaller, kritiseras redaktionerna på exempelvis Twitter för att  vi är där... Men det är självklart bra att det finns journalister i  Husby, själva uppdraget är ju att berätta - så seriöst och snabbt som  möjligt.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.