Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Problemet var att stoppa Nils från att åka”

Publicerad: 11 mars 2014, 10:33

Cilla Benkö.

Foto: SVT.

SR:s vd Cilla Benkö uppger att Nils Horner brukade besöka Kabul 2-3 gånger per år: – Han kunde stan, han visste var han skulle röra sig och vi gjorde säkerhetsanalyser ihop med rutinerat folk, säger hon med gråten i halsen i samband med SR:s presskonferens om dödsskjutningen i Kabul.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerAnne LagercrantzCilla Benkö

Hon berättar att Nils Horner var i full färd med att intervjua några personer när han plötsligt sköts i bakhuvudet.
–  Vi har ett genomarbetat säkerhetsarbete med noggranna rutiner enligt  konstens alla regler, men om du blir skjuten i bakhuvudet på öppen gata  hjälper det inte hur många säkerhetsrutiner du än har, säger Cilla  Benkö.

Hon berättar också att det ofta var Nils Horners egna idéer att ge sig iväg till olika platser i världen.
–  Han ville vara på plats. Det var hans liv. Vi talade ofta om riskerna  när vi träffades och åt lunch. Han var extremt säkerhetsmedveten. Vårt  problem var väl snarare att stoppa Nils från att åka, säger Cilla Benkö.

Hon uppger också att man har samlat alla korrespondenter och även alla Ekot-medarbetare. SR har också satt in professionellt stöd.
–  Vi ska naturligtvis fortsätta att göra bra radio, men det är inte det  viktigaste en sådan dag. Så de som känner att de inte vill jobba ska  heller inte behöva göra det, säger Cilla Benkö.

Ekot-chefen Anne Lagercrantz menar att SR har en uppgift att förmedla vad som sker på farliga platser i världen.

– Alla resor föregås av noggranna säkerhetsanalyser, säger hon.

På frågan om varför SR bevakar Kabul när andra medier inte gör det blir svaret:
–  Det får de svara på själva, men vi tycker att det är viktigt att den  svenska publiken får reda på vad som sker där. Och vissa ställen åker vi  inte till för att de är för farliga, säger Anne Lagercrantz.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.