Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Producent försvarar Josefsson: ”Guillou går över alla gränser”

Publicerad: 11 augusti 2017, 12:58

Janne Josefsson och Jan Guillou.

Jan Guillou gick hårt åt Janne Josefssons omdiskuterade sommarprat. Nu får han mothugg av programmets producent Kjell Åke Hansson.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouJanne JosefssonSommar i P1Astrid Lindgren

SVT-journalisten Janne Josefssons Sommar i P1 var en av sommarens stora mediesnackisar. I sitt program väckte han frågan om varför Botkyrka kommun sorterat ut exemplar av Astrid Lindgrens bok Pippi i Söderhavet på grund av det förlegade språkbruket.

Janne Josefsson blev kritiserad på flera håll för formuleringen "vi bränner böcker. I dag, i Sverige!", vilket kan tolkas som en liknelse med nazisternas bokbål.

LÄS MER: Kommunen krishanterar efter Janne Josefssons sommarprat

En av de allra hårdaste sågningarna levererade Jan Guillou i Aftonbladet förra helgen. Han anser att Janne Josefsson i själva verket försöker försvara begreppet "negerkung".

"Alla dessa fotsoldater, och enstak SVT-reporter, som nu för enveten kamp för n-ordets bevarande vill alltså ingenting annat än att behålla rätten till nedsättande ord för svarta medmänniskor. För det mesta låtsas de dock försvara Litteraturen" skriver Guillou i sin krönika.

Nu får Josefsson eldunderstöd av Kjell Åke Hansson som är producent för hans sommarprat. Han anser att Guillou är ute och cyklar i sina anklagelser.

"I Janne Josefssons sommarprogram, som jag är producent för, finns ingenting som ens antyder att Josefsson strävar efter att återupprätta ordet "neger". Guillou går dessutom över alla gränser när han försöker kleta ihop Josefsson med det han kallar "Sverigedemokraternas fotsoldater på nätet", det vill säga en oklar samling vettvillingar med rasistiska böjelser. Guillou kör det gamla knepet "guilt by association" och hör vad han vill höra i radion" skriver han på SvD Debatt.

Kjell Åke Hansson tar också upp problemet med att "nutidsanpassa" historiska verk som speglar sin samtid:

"Det borde förstås vara mer angeläget att lägga kraft på att skapa förutsättningar och möjligheter för både barn och vuxna att förstå sin historia, och kunna läsa sin historiska litterära kanon, än att korrigera och dölja den".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.