Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Professorer kräver ursäkt av medierna efter Handels-skandalen

Publicerad: 30 maj 2013, 08:12

Rolf Wolff

Foto: Pressbild Handelshögskolan

För en tid sedan avgick rektorn för Handelshögskolan i Stockholm Rolf Wolff kort efter att bland annat ha anklagats för att ha ett tvivelaktigt ekonomiskt förflutet. Nu slår hans tidigare professorkollegor tillbaka och att medierna ber om ursäkt, i en debattartikel i Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

HandelshögskolanDagens Industri

Nyligen tvingades Rolf Wolff avgå som rektor på Handelshögskolan. Sortin hade föregåtts av att Dagens Industri i omgångar hade publicerat granskande artiklar om Justin Jenk, chef för högskolans utbildningsföretag IFL.

Även Rolf Wolff själv anklagades för att ha felaktigheter i sitt akademiska cv. Ett påstående som nu avfärdas av den avgående rektorns professorkollegor. I en debattartikel i just  Dagens Industri undertecknad av tio företrädare från sju olika utbildningssäten kritiseras medierna för dålig källkritik:

"Det är klart oärligt att insinuera att Rolf Wolff har mörkat en tvivelaktig akademisk bakgrund, Att utan enkel källkritik vidareförmedla sådana uppgifter är, oavsett intentionerna, djupt oetisk journalistik."

Här beskyller de även Handelshögskolan och dess ordförande Erik Åsbrink för att inte dementera påståendena:

"Oklarheterna om varför Rolf Wolff egentligen fick avgå kvarstår förvisso, speciellt när vi faktiskt kan visa att hans akademiska cv är korrekt. Varför har dessa allvarliga beskyllningar och upprepade insinuationer aldrig dementerats tydligt av Handelshögskolans ordförande? Ett stort antal professorer i företagsekonomi, i och utanför Sverige, vet sakläget."

Nu kräver professorerna en dementi från Handelshögskolan och en ursäkt från medierna:

"Vi begär att Handelshögskolans ordförande Erik Åsbrink med eftertryck dementerar påståendet om just oklarheter i Rolf Wolffs akademiska bakgrund, och att de medier som har spritt dessa insinuationer framför en oförbehållsam ursäkt".

I en notis under debattartikeln svarar Dagens Industri själva på kritiken. Här hävdar tidningen att de aldrig ifrågasatt Rolf Wolffs akademiska meriter och förklarar publiceringarna med att Handelshögskolan i Stockholm har lagt fram tre olika versioner av Rolf Wolffs cv, i vilka uppgifterna skiljer sig åt. Något som bekräftats av Handelshögskolan, enligt Di.

"När Handelshögskolan publicerar felaktiga uppgifter om sin rektors akademiska meriter är det så pass anmärkningsvärt att det är självklart för Di att rapportera om detta.", skriver Di.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.