Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Propagandamaskinerna

Publicerad: 28 oktober 2010, 11:29

170 personer krigar om mediernas uppmärksamhet när tv-kanalerna slåss om tittarna. Kommunikationsavdelningarna sväller och mest på TV4 med 65 anställda, varav 15 enbart på pressavdelningen.
– Konkurrensen är så stor att man måste ropa högt, medger TV4:s kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt.


Ämnen i artikeln:

Olof LundhGunnar GidefeldtSVTKanal 5

truefalse

Anna Anka i Treans ”Svenska Hollwoodfruar”, Fyrans ”Robinson”, Femmans ”Kungarna av Tylösand ” och SVT:s ”Dansbandskampen” skapar rubriker på nöjessidorna.

För tio år sedan ringde journalister med frågor om TV4 till informationschefen Eva Franchell eller dåvarande vd:n Thorbjörn Larssons problemlösare Magnus Janson. Det var också lätt att ringa direkt in till program- eller nyhetsfolket.

I dag är verksamheten hårt uppstyrd för att journalisterna ska lotsas genom pressavdelningen. Syftet är att minska granskning och risken för ”negativa” nyheter. Sam­tidigt har utflödet av ”positiva” nyheter mångdubblats. Den interna pr-apparaten jobbar för att skapa förhandsnyheter och höja tittarsiffrorna, oftast i samarbete med kvällspressen.
– Det finns ett ömse­sidigt intresse mellan oss och kvällspressen, säger Gunnar Gidefeldt. Den externa marknadsföringen har nog flerdubblats sedan sekelskiftet.

På så sätt skiljer sig TV4 inte från de storföretag som kanalens journalister är satta att granska. Och precis som storföretagen använder TV4 pr-byråer för att lobba och bearbeta medierna.
– Vi tar in konsulter vid behov, säger Gunnar Gidefeldt. Bland annat har vi en del samarbete med JKL.

Ärkerivalen SVT jobbar annorlunda och kommunikationsavdelningarna är inte rakt av jämförbara. SVT köper mindre medieutrymme, men gör desto mer trailrar för crosspromotion emellan kanalerna. Men det är desto viktigare att få medierna att göra förhands på SVT:s program.
– Vi anlitar inget pr-företag, utan försöker att omfatta den kompetensen själva, säger kommunikationsdirektör Helga Baagøe. Vi har väldigt lite pengar till medieköp, på senare tid har det bara varit stortavlor i tunnelbanan för några kulturprogram.

Pressmeddelanden och dvd-utskick inför programstarter har nästan helt ersatts av klipp som redaktionerna hämtar med verktyget Clipsource.

Reklam för tv gör sig bäst rörligt och därför är de stora­ sajterna centrala för att
bygga upp intresse för tv-program.
– Rörligt är inte längre förbehållet tv-bolagen, konstaterar Helga Baagøe. Webbutvecklingen har drivit på intresset för att få förhands på vårt material. Från marknadsföringssynpunkt är det rätt att vi ger klipp till exempelvis Aftonbladet. Men samtidigt hjälper vi till att driva trafik till deras sajt. Det är en avvägning, där vi både samverkar och konkurrerar med övriga medier.

TV3:s presschef Max ­Lagerbäck ser kvällstidningarna som centrala:
– Ett tryck i kvällstidningarna sänder signaler till alla i branschen. Intresset är stort, både för exklusivt, bortklippt och sådant som händer efter sändning. Idealet är när vi lyckas ge båda exklusivt material.
– Det är allt fler som vill ha rörligt. Lokaltidningarna får mycket genom TT Spektra. Visst driver vi trafik till andra sajter, men vi bjuder på det. Vårt Play växer snabbt ändå.

Kanal 5:s presschef Dan Panas har lång erfarenhet från ”andra sidan”, som nöjes­reporter på Aftonbladet och nöjeschef på Expressen:
– Vissa program som rör moraliska frågor kräver förarbetning i pressen, ”Tylösand” var ett exempel på det. Jag tror inte att press alltid fungerar som publikdrivare till programmen. Däremot driver klipp på tidningarnas sajter trafik till vårt Play som växer kraftigt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.