Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Protester mot ökad arbetstid på Dagens Nyheter

Publicerad: 20 april 2016, 12:50

Foto: Wikimedia Commons

Ledningen vill att reportrarna jobbar 25 dagar fler per år – utan ökad ersättning. Nu protesterar fackklubben i ett öppet brev som Journalisten tagit del av.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter vill att medarbetarna ska jobba mellan 115–230 timmar mer årligen. Anledningen är att man vill säga upp de lokala avtalen om arbetstidsförkortning som skulle innebära att en arbetsvecka för de som jobbar normal kontorstid blir 40 timmar lång istället för nuvarande 37,5. De som jobbar i skift får däremot hela fem timmar mer arbetstid i veckan eftersom de läggs ut som hela nya arbetsdagar.

De anställda på tidningen får inte betalt för den utökade arbetstiden, så beslutet skulle i praktiken innebära en lönesänkning på hela 14 procent, eller att hälften att de sex semesterveckorna försvinner, enligt ett öppet brev skrivet av fackklubben, som Journalisten tagit del av.

Dagens Nyheter ska ha uppgett verksamhetens dåliga ekonomi som bakgrund till beslutet, skriver fackklubben, som i brevet ställer sig frågande till påståendet.

”Ändå gör Dagens Nyheter stora vinster och räknar även i år med en vinst som de flesta andra tidningar bara kan drömma om.

”Företaget hävdar att redaktionen arbetar högst 37,5 timmar per vecka. Så är inte fallet. Tvärtom har högre krav, digitalisering och ny teknik lett till att journalistyrket likt många andra yrkesgrupper fått en ökad arbetsbelastning. Gränsen mellan arbete och fritid har för många upphört. De stickprov och undersökningar journalistklubben på Dagens Nyheter gjort talar för ett snitt på betydligt mer än 40 arbetstimmar per vecka.

Värst slår arbetstidsförlängningen för de som arbetar oregelbundet. Trots att aktuell stressforskning visar att skiftarbetare löper större hälsorisk samt betalar ett socialt pris, vill företaget utan undantag jämställa oregelbundna natt- och helgtjänster med vanlig 40-timmarsvecka. Journalistklubben på Dagens Nyheter menar att företagets krav strider mot arbetstidslagen och regeringens nya föreskrifter för organisatorisk och social arbetsmiljö, som trädde i kraft så sent som 31 mars 2016. Föreskrifterna, som jämställs med lag, tar just fasta på sådant som berör pressade organisationer som arbetsbelastning och arbetstid.”

146 av 178 fastanställda har på två dagar skrivit under en namninsamling i protest mot beslutet.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.