Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Prylen som kan vända upp och ned på tillvaron

Publicerad: 13 september 2013, 13:44

Resumé i full färd med att testa Oculus Rift hos Great Works.

Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé kunde igår berätta att vi som ett av de första medierna i Sverige testat Google Glass hos Great Works, där byråns cd Ted Persson är en av Googles testpiloter. Vid mötet fick vi även möjlighet att prova något som kan vända upp och ned på hela vår tillvaro – Oculus Rift.


Ämnen i artikeln:

Google GlassGreat WorksTed PerssonOculus Rift

– Det här blir mycket större än bara spel. Vi talar design, kirurgi,  film med mera. Och blir Oculus Rift lika små som Google Glass kan det  bli hur stort som helst, säger Ted Persson cd på Great Works.

Vi  träffade honom i veckan för att prova Google Glass, men inför mötet hade  han även nämnt att vi skulle få chansen att prova Oculus Rift.

Varken jag eller fotografen hade kunnat ana vad man skulle få uppleva.

Ok, låt oss vara ärliga, nördfaktorn känns riktigt hög.

Glasögonen är som en mindre hjälm man drar över huvudet, men trots att produkten har en sådan form känns den inte tung på något vis.

Oculus Rift

Ted Persson förklarar:
”Ok, nu ska du få gå runt i Toscana.”

Det  är en fullständigt galen upplevelse. Jag står där framför en villa.  Fjärilar flyger omkring mig och jag kan riktigt ta på omgivningen. När  jag rör på huvudet så följer omgivningen med.

Ted Persson fingrar på  tangenterna (jag hör ju bara knappandet efter som jag är helt innesluten  i en virtuell värld) och låter mig gå in i villan, uppför trappan och  ut på en balkong med magnifik utsikt.

Jag står där på balkongen och plötsligt drabbas jag nästan av en svindelkänsla och tror att jag ska falla ned.

Det  finns väl en stor nackdel med Oculus Rift i nuläget –  förutom möjligen att man ser sjukt nördig ut med dem på – det är att  grafiken än så länge är ganska lågupplöst. Det är dock bara en tidsfråga  innan glasögonen klarar full HD-upplösning.

Oculus  Rift är ändå så långt man kan komma från tidigare försök med 3D-upplevelser,  där det mest klassiska exemplet är när SVT gjorde ett försök med  3D-sändningar och tillhörande pappglasögon.
– Det här kan exempelvis  innebära en total förändring av hur man designar saker i framtiden,  säger en minst sagt entusiastisk Ted Persson.

Planen är att Oculus Rift släpps nästa år.

Bolaget har skapat så mycket hype kring sig att man lyckades locka till sig en legendarisk spelutvecklare, enligt Ted Persson:
– Man har fått in Doom-skaparen John McCormack som teknikchef, säger han.

Ted Persson berättar att han signade upp sig första dagen han fick syn på Oculus Rift för att få chansen att vara testpilot.
– Oculus Rift ändrar ju också exempelvis hur menyer används. Här flyter de ju omkring mitt i luften, säger Ted Persson.

Han säger att man som byrå måste ha koll på vad som sker och relatera till ny teknik.

Vi  kommer in på att porrindustrin många gånger har varit snabba med att  dra nytta av den nya tekniken.

Vi söker igenom en lista med  program som går att använda och det dröjer inte länge förrän vi hittar  sådana exempel.

Vi laddar ned ett av de snällare programmen och det är återigen som att kliva in en helt ny värld.  Ett antal individer står uppradade och helt stilla likt skyltdockor.

En ytterligare nackdel  med Oculus Rift är att man kan bli illamående. Ted Persson demonstrerar genom att köra runt  mig med rasande fart i ett landskap.

Jag blir tvungen att kasta av mig  glasögongen.

Om den framtida HD-upplösningen minskar risken att bli illamående återstår att se.
– Då glasögonen går med full HD blir det helt galet, säger Ted Persson.

Jag  och fotografen är beredda att hålla med honom. Frågan man ställer sig  är dock vad som händer med det sociala umgänget om allt fler ger sig  in i en 3D-värld?

Test av Oculus Rift – skala 1-5
Helhetsuppelvelse: 4 (på grund av att upplevelsen är så unik).
Användarvänlighet: 3 (dras ned av att man kan bli illamående).
Utseende: 1 (nördfaktorn är HÖG).
Funktion: 3

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.