Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Psykologiskt känner många att han har svikit gruppen”

Publicerad: 15 december 2015, 10:22

Sofia Olsson Olsén

Foto: Aftonbladet

Aftonbladets tillförordnade chefredaktör Sofia Olsson Olsén om Jan Helins sorti, utmaningarna, och sorgen på redaktionen.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénChefredaktörAftonbladetJan Helin

I helgen fick Sofia Olsson Olsén beskedet att hon kommer att gå in som tillförordnad chefredaktör för Aftonbladet.

– I grunden är jag lite förstämd som många andra. Det är lite sorgligt att Janne slutar. Samtidigt står vi inte och faller med honom på något sätt. Vi är inne i ett flow just nu och har byggt upp en ny organisation. Det är okej tajming för en övergång.

Och personligen, hur känns det?
– Jag är också lite förstämd även om jag vet att jag har trygghet och erfarenhet för att klara detta. Jag har jobbat på Aftonbladet i nio år i olika chefspositioner. Under hösten har Jan Helin delegerat mycket av sina arbetsuppgifter bland annat till mig. Det är inte ett helt nytt uppdrag för mig, samtidigt är det pirrigt och jättestort. Men jag vet om mina förtjänster och brister.

Du pratar mycket om en ledsamhet. Hur är stämningen på redaktionen just nu?
– Det är klart att det snackas en hel del. Varför han har lämnat och varför just nu. Rent psykologiskt känner många att han har svikit gruppen. Men han och jag vet att vi kommer att klara oss jättebra. Det kommer han också att göra.

Nu går du in som tillförordnad chefredaktör. Vilken blir din största utmaning?
– Det blir att fortsätta hålla uppe det redaktionella driv som vi har. Vi ska fortsätta att vara paranoida. Vi får aldrig bli en fet katt som känner sig nöjd. Just i dag är det en liten sorg, men sedan måste vi gå vidare.

Schibsteds svenska koncern-vd Raoul Grünthal berättade under tisdagen att man beräknar att den permanenta lösningen ska vara klar under Q1 2016.

Är det aktuellt att du blir den permanenta lösningen?
– Det är en stor fråga som inte jag äger Jag har haft många roller på Aftonbladet, men det är för tidigt att komma med en relevant synpunkt på.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.