Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PT-Fia: ”Man tappar trovärdighet om allt är tillrättalagt”

Publicerad: 4 november 2015, 14:32

Sofia Sjöström tycker att klimatet i sociala medier är mer polariserat i dag.

Foto: Essena O'Neill och Erik Dilexit.

Essena O'Neill fick nog av en perfekt image på sociala medier, tvärvände och raderade alla hennes konton. Sofia "PT-Fia Sjöström" ser en tendens till att beteendet i sociala medier blir allt mer polariserat.


Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Australiska 19-åringen Essena O'Neill jobbade med flera sponsorer och hade hundratusentals följare på sociala medier. Men hon tyckte inte att innehållet visade upp en sann bild av livet – och fick nog av det ytliga.

Sofia Sjöström, som själv varit öppen med sin utbrändhet i sina sociala kanaler, tycker sig se att klimatet blir allt mer delat.

– Å ena sidan är det fler och fler som bjuder på svåra saker. En del berättar att de får missfall, att de har mått dåligt eller om sin sorg. Å andra sidan ribban flyttas högre och högre. Det som är perfekt blir mer och mer extremt. Det är ett yrke på ett annat sätt än det var tidigare. Vissa har exempelvis en personlig fotograf och kör på med spray-tan för att vara brun på alla bilder. Man tar inga mobilbilder på instagram längre – utan satsar på högupplösta bilder, säger hon.

I början på veckan la hon ut det första avsnittet på sin nya podcast som heter Ofiltrerat, där hon pratar med andra bloggare om transparensen i sociala medier.

– Det är ingen som kan kräva att man måste dela med sig av privata saker bara för att man har en stor kanal. Men risken är att målgruppen inte förstår att det här är en liten del av ett priviligierat liv. Jag har haft något jag kan jämföra med eftersom jag har sett utvecklingen under en lång tid. Är man 13, 14 år tror man att det perfekta är normalt.

Under tiden som utbränd kände Sofia Sjöström stor stöttning från sina läsare. Hon satt i TV4:s program Malou efter Tio och berättade om tillståndet – och efter det skämdes hon mycket. Men hon fick mycket kärlek och stöd.

– Många läser tycker det är skönt att jag också är en vanlig människa och hör av sig till mig för tips och råd.

Hon tror att trovärdigheten riskeras om man inte vågar visa livet som finns bakom fasaden.

– Trenden går till att visa mänsklighet och man tappar trovärdighet om allt är tillrättalagt eller perfekt. Den som försöker skapa en sådan bild av sig själv kan tycka att det är jobbigt. Både betraktaren, läsaren och bloggaren själva tjänar på att vara öppna och mer mänskliga. Alla längtar efter det. Det kommer vända. Bara det Essena O'Neill gjorde var skitbra.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sociala medier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.