Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

PTS tvingar Teracom att sänka priset

Publicerad: 7 maj 2008, 13:58

Post- och telestyrelsen tvingar i dag Teracom att sänka sina priser på sändningar. För Sveriges Radio blir det en vinst på 35 miljoner kronor, för SVT och Boxer vardera 15 – 20 miljoner.


Dagens beslut är resultatet av en lång strid mellan tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen, PTS, och statliga Teracom. PTS anser att Teracom utnyttjar sitt praktiska monopol på sändarnät till att ta ut för höga priser av medieföretagen.

Redan i höstas konstaterade PTS att Teracom tog ut för höga priser i relation till sina produktionskostnader. Teracom protesterade och parterna skicka avancerade beräkningar till varandra.

Den 13 mars skickade PTS en underrättelse, i praktiken ett beslut, om att Teracom måste sänka sina priser. Teracom vägrade och skickade nya beräkningar.

Prisfrågan är högaktuell eftersom alla tv-kanaler nu förhandlar om sina avtal sedan de analoga tv-sändningarna upphört.

I dag offentliggör PTS ett föreläggande, vilket är byråkratiska för att nu är det sluttjafsat, nu blir det så här.

I föreläggandet säger PTS att Teracom får ta ut högst 144 miljoner kronor om året för de nationella analoga FM-sändningarna, 202 miljoner för Mux 1 som SVT har i det digitala tv-nätet och högst 393 miljoner tillsammans för muxarna 2, 3 och 4 som Boxer använder för sina kanaler.

PTS skriver också att justeringen för FM-sändningarna motsvarar en sänkning med mer än 25 procent och för tv-sändningarna under 10 procent.

Det är första gången PTS tvingas ta till ett föreläggande gentemot Teracom, som kan överklaga beslutet till länsrätten.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.