Media
Public Service-kommissionen välkomnar nya finansieringsförslag
Publicerad: 24 mars 2016, 10:25
Gunnar Strömblad ser gärna att allmänheten får ökad insyn i public service.
Foto: Pressbild
Dagens finansiering av public service är ohållbar tycker kommissionen, som därför ställer sig bakom slutsatserna i Medieutredningens nya rapport.
MF
Mårten Färlin
Medieutredningen lämnade igår över sin rapport om public service till Kulturdepartementet.
LÄS MER: Public service kan slås ihop till ett bolag
Gunnar Strömblad, ordförande i Public Service-kommissionen, är överraskad av hur genomarbetad den är.
– Man har verkligen prickat in det som behöver diskuteras. När vi i kommissionen uttalar oss om de här frågorna får vi ofta höra från SVT och SR att vi är köpta av uppdragsgivarna, men det är svårare att säga om en statlig utredning, säger han till Resumé.
Public Service-kommissionen har i uppdrag att analysera hur public service fungerar i dag, och hur det bör fungera i framtiden. Bakom står företagen och organisationerna Bonnier, MTG Sverige, Schibsted Sverige, Mittmedia, Bauer Media Group och Tidningsutgivarna.
Gunnar Strömblad menar att dagens finansieringssystem av public service är ohållbart på sikt, och välkomnar därför att medieutredningen vill titta på de två nya modellerna ”individuell medieavgift” och en ”skatteteknisk lösning”.
– Vi har inte slutgiltigt landat i vårt förslag på hur finansieringen ska ändras, men vi för liknande resonemang. Jag kan tycka att det vore onödigt krångligt med en individuell avgift, liknande begravningsavgiften, så jag tycker att vi lika gärna kan ha en finansiering i stadsbudgeten.
– Den vanliga invändningen till andra lösningar är man riskerar en politisering. Men det tas redan nu ett riksdagsbeslut om medelstilldelningen, så jag kan inte se att det blir någon skillnad om man ändrar systemet, ur ett integritetsperspektiv. Vi för liknande resonemang, kort sagt.
Konkurrensverket bör enligt utredningen göra en ny konkurrensbedömning för att en sund balans ska råda på mediamarknaden.
– När Myndigheten för radio och tv utredde frågan välkomnades resultatet av public service, men bland annat vi och Medieutredningen har varit kritisk mot den: de samlade in lite olika åsikter som sammanställdes. Det vore därför bra med en myndighet som är specialiserad i frågorna får uppdraget, och det är ju konkurrensverket, så det är ett alldeles utmärkt förslag.
Enligt rapporten kan det även finnas skäl till att offentlighetsprincipen börjar att omfatta public service. Hur ser ni på det?
– Det är bra med ökad transparens, eftersom det just nu är svårt att få information om hur de använder pengarna. Enda risken är källskyddet, men de bör kunna hitta en form som passar, precis som alla myndigheter som lyder under offentlighetsprincipen.
Den 8 april presenterar Public Service-kommissionen sin slutgiltiga rapport på MEG-dagarna i Göteborg.