Media
”Public service ligger inte bakom tidningarnas problem”
Publicerad: 30 september 2015, 10:19
SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand undrar vad public service-kommissionen kommer att tillföra
SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand har inte mycket till övers för medieföretagens initiativ public service-kommissionen. Han anser att tidningshusen har fel fokus som granskar public service och passar också på att rikta en känga åt kommissionens ordförande Gunnar Strömblads kunskaper om tidigare utredningar.
I dag presenterades public service-kommissionen. På initiativ av Bonnier, Schibsted, Mittmedia och Bauer Media ska en grupp personer, under ledning av Schibsteds tidigare koncerndirektör Gunnar Strömblad, undersöka hur public service-bolagen fungerar i dag och bör fungera i framtiden. SVT tycker att utredningen är obefogad.
– Vi är både överraskade och inte. Debatten om oss har aktualiserats i samband med lanseringen av Ekot, text-tv och vårt intåg på nätet. Det som förvånar mig att utredningen från Myndigheten för radio och tv blev klar alldeles nyss och kom fram till att SVT hade positiv påverkan på marknaden. Då tycker jag att det är lite konstigt att de väljer att göra en egen utredning, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand till Resumé.
Han köper inte förklaringen att SVT och SR skulle vara en viktig ekonomisk konkurrent till de kommersiella aktörerna.
– När jag tog del av uppgifterna om den här kommissionen i morse slogs jag av att de här medieföretagen omsätter mer än 70 miljarder kronor totalt varav 21 miljarder i Sverige och då har jag inte räknat med TU. SVT, SR och UR omsätter tillsammans 7,6 miljarder kronor och vid sidan av Facebook och Google är vi en ganska liten spelare. Däremot har vi publiken med oss. Där har vi ett starkt stöd.
Gunnar Strömblad nämnde att medieutredningen inte tog hänsyn till public service som ett motiv bakom granskningen. Är inte det relevant?
– Det tror jag inte han vet någonting om. Utredarna har frågat oss om en stor mängd information och jag tolkar det som att de i enlighet med direktiven tar hänsyn till och beaktar public service. Det har kommit fyra utredningar som tittar på public service-bolagen de senaste sex åren. Alla har pekat på att vi inte hindrar kommersiella aktörer. Vi har åtta politiska partier bakom oss i vår digitala närvaro. Jag vet inte om den här granskningen kommer att tillföra något. De har tillsatt en grupp med människor som är kritiska till public service och representerar den kommersiella sidan.
Men Agneta Dreber var tidigare ordförande i Sveriges Radio?
– Ja, men hon slutade i samband med att de gjorde om policyn för vilka som får sitta i styrelsen ändrades.
Er satsning på Edit har blivit kritiserad tidigare i år. Varför tror du att det här initiativet kommer just nu?
– Skälet till att frågorna kommer nu är sannolikt att tidningarna har stora utmaningar som en följd av den tekniska utvecklingen och globaliseringen. Men det är inte public service som ligger bakom tidningarnas problem. Trots det riktar de sig mot oss, kanske för att det är bekvämare. Vi välkomnar däremot att konvergensen gör att tidningarna utvecklas digitalt och exempelvis har börjat med tv. Det behövs konkurrens.
Är det inte bra att debatten får nya perspektiv?
– Om våra kritiker kommer fram till något nytt, vilket jag inte tror att de gör, så är det väl bra. Om det leder till att det begränsar våra möjligheter att göra bred journalistik så är det inte bra. Om de hade velat ha nya perspektiv så hade det varit bättre om de pratat med funktionshindrade, minoritetsgrupper eller barn för att få deras synpunkter,