Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Public service sågar utredningen

Publicerad: 3 oktober 2008, 13:21

SVT, SR och UR är alla kritiska till Rose-Marie Frebrans public service-utredning. – Vi kommer att argumentera hårt för att få till en ändring, säger SVT:s vd Eva Hamilton.


SVT:s vd Eva Hamilton är kritisk till Public Serviceutredningen. Foto: Erik Esbjörnsson

Public Service-bolagen är främst kritiska till förslaget att bolagen ska få en momssats på 25 procent. Det skulle innebära att det skapas ett årligt underskott på runt 800 miljoner kronor. Utredningen föreslår att bolagen sedan ska kompenseras med ett statligt bidrag.
– Vi skulle varje år bli beroende av finansministerns godkännande. Det är inte bra. Dessutom blir det oklart om vi är ett statligt bolag eller ett bolag som finansieras av tittarna säger Eva Hamilton till Resume.se.

SVT föreslår istället en moms på 12 procent. Det skulle i stort sett innebära ett nollsummespel. Samtidigt blir externa bolag mer attraktiva att anlita.
– Idag kostar ett externt program 6 procent mer. Skulle vi anlita en elektriker kostar det 25 procent mer. Vill man att vi ska öppna upp oss mot andra företag är det rimligt att det inte är dyrare än att anlita någon internt.

SVT föreslås också få visa betydligt mycket mindre sponsring än idag. Eva Hamilton tycker även att det är ett dåligt förslag. Dels för att få tittare idag är kritiska till sponsringen och dels för att det skulle få stora konsekvenser.
– Det är minst lika viktigt för mindre sporter som till exempel bandy. Det finns nog de som tycker att 50 miljoner är lite i en budget på över 4 miljarder, men det är budgeten för tre dramaserier.

SVT:s vd är också kritisk till att public service-bolagens intäkter årligen bara räknas upp med 2 procent.
– I vår bransch ligger kostnadsökningarna på runt 4 procent. Det innebär att våra intäkter urholkas med runt 80 miljoner om året. Det motsvarar 160 tjänster.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.