onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Public service säger upp 19

Publicerad: 16 mars 2009, 15:00

Sveriges Radios Förvaltningsbolag, SRF, fick 19 miljoner kronor i bidrag för att lägga digitaliseringen av band i Ånge. Nu flyttar verksamheten till Stockholm och nitton personer blir utan jobb.

Ämnen i artikeln:

Public Service

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Digitalisering av band på SVT, UR och SR är en affär på 200 miljoner kronor. År 2006 beslöt SVT, UR och Statens ljud- och bildarkiv att låta SRF rädda videomaterialet till eftervärlden. SRF ägs av de tre public service-bolagen gemensamt.
De tre beställarna satsade 81 miljoner. Men genom att placera verksamheten i Ånge väster om Sundsvall kunde SRF kvittera ut bidrag på 19 miljoner: 10 miljoner från EU:s strukturfond, 7 miljoner från länsstyrelsen i Västernorrland och 2 miljoner från arbetsförmedlingen. Nitton per­soner anställdes.
Framåt jul är 110 000 timmar tv-program digitaliserade och nitton personer blir arbetslösa. För när SR nu ska köpa digitalisering för 100 miljoner lämnar SRF bara ett anbud. Det bygger på att jobbet görs i Stockholm.

– Det är knepigt att SRF bygger upp en ny verksamhet i Stockholm när kompetensen finns här, säger platschefen i Ånge, Gunilla Mellstrand. SRF får avvecklingskostnader på 5–6 miljoner och riskerar att bli återbetalningsskyldiga för delar av stödet.
– Jobbet görs både bättre och billigare i Stockholm, eftersom vår it-avdelning redan bistår Ånge med jobbet, säger SRF:s vd Christer Rosang. Vi behöver femton personer och erbjuder alla SRF-anställda i Ånge jobb i Stockholm.
– Vi sökte 7 miljoner kronor i EU-stöd för att ha kvar verksamheten i Ånge, men Nutek sade nej. Länsstyrelsen krävde att vi skulle anställa säljare, men det här är inte vår huvudaffär.
Först försökte SRF sälja enheten i Ånge till danska Nordisk Film, som tackade nej. Nu pågår förhandlingar med det stora belgiska arkiveringsföretaget Memnon.

truefalse

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev