Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag23.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Public service säger upp 19

Publicerad: 16 Mars 2009, 15:00

Sveriges Radios Förvaltningsbolag, SRF, fick 19 miljoner kronor i bidrag för att lägga digitaliseringen av band i Ånge. Nu flyttar verksamheten till Stockholm och nitton personer blir utan jobb.


Digitalisering av band på SVT, UR och SR är en affär på 200 miljoner kronor. År 2006 beslöt SVT, UR och Statens ljud- och bildarkiv att låta SRF rädda videomaterialet till eftervärlden. SRF ägs av de tre public service-bolagen gemensamt.
De tre beställarna satsade 81 miljoner. Men genom att placera verksamheten i Ånge väster om Sundsvall kunde SRF kvittera ut bidrag på 19 miljoner: 10 miljoner från EU:s strukturfond, 7 miljoner från länsstyrelsen i Västernorrland och 2 miljoner från arbetsförmedlingen. Nitton per­soner anställdes.
Framåt jul är 110 000 timmar tv-program digitaliserade och nitton personer blir arbetslösa. För när SR nu ska köpa digitalisering för 100 miljoner lämnar SRF bara ett anbud. Det bygger på att jobbet görs i Stockholm.

– Det är knepigt att SRF bygger upp en ny verksamhet i Stockholm när kompetensen finns här, säger platschefen i Ånge, Gunilla Mellstrand. SRF får avvecklingskostnader på 5–6 miljoner och riskerar att bli återbetalningsskyldiga för delar av stödet.
– Jobbet görs både bättre och billigare i Stockholm, eftersom vår it-avdelning redan bistår Ånge med jobbet, säger SRF:s vd Christer Rosang. Vi behöver femton personer och erbjuder alla SRF-anställda i Ånge jobb i Stockholm.
– Vi sökte 7 miljoner kronor i EU-stöd för att ha kvar verksamheten i Ånge, men Nutek sade nej. Länsstyrelsen krävde att vi skulle anställa säljare, men det här är inte vår huvudaffär.
Först försökte SRF sälja enheten i Ånge till danska Nordisk Film, som tackade nej. Nu pågår förhandlingar med det stora belgiska arkiveringsföretaget Memnon.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.