Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Publicerade först – sågade direkt efter

Publicerad: 6 november 2014, 13:16

Björn Wiman och Alice Bah Kuhnke.

Foto: Wimiedia Commons och Sören Andersson/Regeringen

I går publicerade DN Kultur Alice Bah Kuhnkes debattartikel "Kulturen är grunden i ett ekologiskt samhälle". Direkt efter sågade DN:s kulturchef Björn Wiman artikeln jäms med fotknölarna. Han har idag kritiserats för sitt agerande av SvD-krönikören Elise Karlsson. Nu slår han tillbaka.


"Självklart är det intressant när landets kulturminister för första gången väljer att själv skriva en artikel om sin syn på sitt uppdrag och kulturens roll i politiken – och hur hon väljer att göra det. Lika självklart är det att en sådan artikel blir föremål för offentlig debatt sedan den publicerats, också i DN:s spalter."

Det skriver Björn Wiman till Resumé angående beslutet att först publicera Alice Bah Kuhnkes debattartikel för att direkt efter totalsåga den.

Han har bland annat kritiserats för sitt agerande av SvD-krönikören Elise Karlsson idag:

"Till artikelns starkaste kritiker hör, hör och häpna, DN Kulturs egen chef Björn Wiman. Varför Wiman trots allt publicerat den i hans ögon undermåliga artikeln framgår inte.", skriver hon idag i krönikan mer rubriken "Även kulturjournalistiken är full av floskler".

Bakgrunden är att Alice Bah Kuhnke har anklagats för att vara okunnig efter intervjuer i TV4 och SR.

Hennes debattartikel hos DN inleddes med:
"Kulturminister Alice Bah Kuhnke har under sina fyra veckor vid makten fått hård kritik – bland annat har hon och hennes parti anklagats för att sakna kulturpolitiska visioner. Här svarar hon sina kritiker."

Det dröjde inte längre förrän Björn Wiman gick till hårt angrepp mot henne.

"Det är förvånande att en så till synes receptiv och medialt erfaren person som Alice Bah Kuhnke inte inser att DN-artikelns ansamling av floskulösa utfästelser, stundtals balanserande på pekoralets brant, ytterligare kommer att få marken att gunga under hennes fötter."

Elise Karlsson påpekar bland annat att DN Kultur publicerat en mejlväxling mellan Håkan Juholt och Jerker Virdborg och hon ser den som ett bra exempel på att även kulturjournalistiken är full av floskler.

Hon konstaterar också att den inte blev "nedsablad i efterhand av kulturchefen."

"Alla som sysslat med publicistiska frågor vet att det varken går att generalisera eller göra jämförelser med eventuella likheter i tidigare fall. Varje artikel bedöms för sig, utifrån sina egna förutsättningar.", skriver Björn Wiman angående kritiken.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.