Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Publicerade personnummer på ettan – av misstag

Publicerad: 7 februari 2018, 13:22

Foto: Faksimil från TTELA:s förstasida.

I dagens papperstidning råkade lokaltidningen TTELA publicera hela den före detta SAAB-vd:n Victor Mullers personnummer och hemadress.


Ämnen i artikeln:

Victor MullerSaab

Under gårdagen stod det klart att Saab Automobiles före detta vd och storägare Victor Muller frias i hovrätten för bland annat skattebrott och svindleri, ett brott han varit åtalad för sedan sju år tillbaka. Åtalspunkterna stammar från när SAAB gick i konkurs och flera personer ur ledningen åtalades för liknande brott. Sedan tidigare är Muller friad även i tingsrätten.

Då SAAB hade sitt säte i Trollhättan slog lokaltidningen Trollhättans Tidning - Elfsborgs Läns Allehanda (TTELA) upp nyheten på sin förstasida.

I bildsättningen valde man en bild på själva domen, där även Victor Mullers fullständiga personnummer och hemadress syns.

För två år sedan fälldes Expressen och GT i Pressens Opinionsnämnd, PON, för en liknande publicering där en morddömd person blivit nekad tillgång till dator i sin cell. I bilderna till artikeln syntes personnumret på den morddömde. Den gången rörde det dock en svensk medborgare.

"Ett personnummer ger möjlighet att ta reda på mer om personen i fråga och kan också användas i olämpligt eller brottsligt syfte. Därför bör tidningar visa stor återhållsamhet med att avslöja personnummer." skrev PON i sin bedömning.

Cecilia Frisk är ansvarig utgivare på TTELA.

– Det har blivit ett misstag genom hela kedjan. Som jag uppfattat det är det inte olagligt att visa personnumret då det är en offentlig handling, däremot kan det vara olämpligt utifrån ett pressetiskt perspektiv, berättar hon för Resumé.

Cecilia Frisk berättar att det inte var något aktivt utgivarbeslut som föranledde publiceringen och att hon skulle ha sagt nej om hon fått frågan.

– Det är ingen som har sett det och reagerat, alla kan göra misstag. Vi får naturligtvis se över våra rutiner för att undvika den här typen av misstag i framtiden. Det är det viktigaste för oss, säger Cecilia Frisk.

TTELA:s ansvarige utgivare Cecilia Frisk återkom efter artikelns publicering med ytterligare en kommentar.

– Alla våra publiceringar, både gällande text, bild och live, ska alltid vara korrekta och trovärdiga - både utifrån ett juridiskt perspektiv och ett pressetiskt. De offentliga uppgifter som vi har publicerat av misstag idag riskerar dock inte, med den information som jag har nu, att skada Victor Muller.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Victor MullerSaab

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.