Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Publicerar smygfoton på män

Publicerad: 1 november 2011, 14:27

Ovetande snygga män fotas i Stockholms tunnelbana och bilderna läggs ut på nätet. På sajten Stalkholmed publiceras smygfoton på män för lyfta frågan om objektifiering.


Sajten Stalkholmed har tagit inspiration från liknande sajter i Storbritannien och USA där till exempel Tubecrush har blivit populär med sina bilder från Londons tunnelbana.

Den enkla idén är att vem som helst kan ta en bild på en snygg kille i kollektivtrafiken och sedan ladda upp den på sajten.

Men tanken bakom sajten är inte främst underhållning. Personerna  bakom Stalkholmed menar att det är ett konstprojekt med ett politiskt  motiv då de genom sajten hoppas starta en diskussion om könsroller i  samhället.

De skriver bland annat:

”Varför finns det en bred acceptans att betrakta kvinnor som passiva sexobjekt, men inte män?”

Många har dock frågat sig om det är lagligt att publicera smygtagna  foton. Enligt lagen är det ok att fota på allmäna platser oavsett om  personernas på bilderna vet om det eller inte. Dock kan publicering av  dem på nätet vara olagligt om det bryter mot personuppgiftslagen.

Personerna bakom sajten skriver att de tar bort bilder om folk som är med på dem klagar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.