Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Publiceringen var genomtänkt”

Publicerad: 2 november 2011, 12:07

Under fredagen framfördes uppgifter i Lars Adaktussons program i Radio1 att den fängslade journalisten Dawit Isaak flyttats från sitt fängelse och att han kunde vara död. Men Adaktusson själv ångrar inte uppgifterna i programmet. – Den här publiceringen var genomtänkt, säger han.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDawit Isaak

Uppgifter att Dawit Isaak kunde vara död spreds efter ett inslag i Lars Adaktussons  program i Radio1 under fredagen. Publiceringen har fått kritik från  olika håll. Men Lars Adaktusson själv menar att det inte var fel att  framföra uppgifterna.
– Den här publiceringen var genomtänkt, säger han.

Dock är han kritisk till Kvällspressen och deras vinklar på nyheten.
– Kvällspressen har uppvisat vårdslöshet i sin rubriksättning. Jag sa  inte att han var död, det vi sa var att han inte längre fanns kvar i  fängelset. Det finns annat som kan ha hänt, säger Lars Adaktusson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson svarar:
– Jag har ingen anledning att kommentera den här kritiken, varje  redaktion får svara för sitt agerande oavsett om det handlar om  tidningarna eller Lars Adaktussons eget program, säger Thomas Mattsson.

Enligt Lars Adaktusson hade familjen informerats innan publiceringen,  men i Expressen berättade dottern Betlehem Isaak att de inte blivit  informerade.
– Det jag ändå kan konstatera är att Expressen citerade uppgifterna som  sades radioprogrammet, men – och det är viktigt att komma ihåg – vi  kontaktade också familjen före våra publiceringar.

Thomas Mattsson:

– Adaktusson spelade upp en bandad intervju med en svensk  riksdagsledamot som påstod att han fått information om att Dawit Isaak  inte lever. Det var naturligt för nyhetsmedierna att återge detta, men  för oss på Expressen var det viktigt att direkt låta familjen få komma  till tals.

Lars Adaktusson jobbar vidare med uppgifterna om Dawit Isaak, men om  det blir några nya uppgifter i det kommande programmet vet han ännu  inte.

Emanuel Videla

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDawit Isaak

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.