Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Publicister oeniga om Nya Tiders medverkan på Bokmässan

Publicerad: 24 april 2017, 07:48

Foto: Mattias Blomgren / Wikimedia Commons

Hur långt sträcker sig yttrandefriheten? Det råder delade meningar bland Sveriges publicister om nationalistiska Nya Tiders medverkan på Bokmässan.


Ämnen i artikeln:

Nya TiderPeter HjörneExpoGöteborgs-PostenThomas MattssonExpressenBokmässan

Förra veckan skrev 139 författare på ett upprop om att de inte kommer att närvara vid årets bokmässa så länge den högerextrema tidningen Nya Tider tillåts ställa ut på mässan. Tidningen tilläts även förra året, efter många turer, att sätta upp en monter på mässan.

I helgen har ett flertal publicister och debattörer gett sig in i debatten om huruvida det är korrekt att upplåta plats åt tidningen. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett blogginlägg att han har förståelse för de författare som skrivit på uppropet, men att de som nyhetsmedie har ett annat ansvar.

"Jag respekterar att flera bokförlag reagerat på Nya Tiders närvaro på Bokmässan [...] Men Expressen, som en av Sveriges största nyhetsförmedlare och opinionsbildare, måste ha en annan hållning. Vi är mycket tillåtande mot olika åsiktsyttringar står upp till och med för Nya Tider".

Mattsson skriver att även om alternativmedier ofta ger felaktiga beskrivningar och har en mängd felaktigheter i sina rapporteringar, så ger yttrandefriheten dem rätt att sprida sin propaganda, och att Bomässan erbjuder en möjlighet till att bemöta "knäppgökeriet".

Även Göteborgs-Postens ägare Peter Hjörne försvarar Nya Tiders medverkan och hänvisar till den omfattande tryck- och yttrandefriheten som finns i Sverige.

"När man vill förbjuda ett i och för sig osympatiskt förlags deltagande på Bok & Bibliotek, trots att det inte bryter mot någon lag, rör man sig mot ett system av smakdomstol på en arena som skall vara själva sinnebilden för en fri och öppen debatt. Det måste vara bättre att ta debatten med dem vars åsikter man ogillar än att förbjuda dem - på samma sätt som vi tillåter höger- och vänsterextrema antidemokratiska organisationer att demonstrera med dyrt polisskydd, så länge de inte ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller bryter mot andra lagar."

En av de tidningar som inte kommer medverka på årets mässa är Expo. Förra året valde tidningen att inte ställa sig bakom bojkotten men har nu ändrat uppfattning. Anledningen är att chefredaktören Daniel Poohl anser att Nya Tider under det senaste året visat att man är redo att använda mer än det skrivna ordet för att skrämma journalister till tystnad. Bakgrunden är Expos avslöjande om att Nya Tider har samröre med med organisationen "Megafonerna", som för en tid sedan sökte upp bland annat Thomas Mattsson i hans hem för att konfrontera honom.

"Nu har vi landat i en situation där det blir omöjligt att inte göra ett tydligt val.
Bokmässan har gjort sitt. De öppnar dörren för människor som är beredda att aktivt attackera det fria ordet. Då stänger vi dörren. Så länge Nya Tider välkomnas till mässan stannar vi hemma", skriver Poohl.

Bokmässans vd, Maria Källsson, berättar i en intervju med Expressen om beslutet.

– Det är klart att om förlag väljer att hoppa av så påverkar det mässan, och jag måste respektera argumenten som förlagen för fram. Men jag tror på den öppna arenan som det bästa sättet att bemöta intolerans och rasism. Så vi står fast vid vår modell. Bokmässan har funnits i drygt 30 år och det har stormat förr, men Bokmässan finns kvar.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.