Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Räckvidd, relevans och riktade medieköp – huvudpunkterna från "Jakten på massmediet"

Publicerad: 26 januari 2017, 15:32

Foto: Wikimedia Commons

Resumé och Reklamkrafts event "Jakten på massmediet" på Hilton lockade storpublik. Flera av talarna lyfte frågan om hur medier ska balansera jakten på räckvidd och relevans, samt hur riktade medieköp kan ge synergier.


Dagen inleddes med att Oliver Robertson, head och research på brittiska företaget Thinkbox presenterade färska siffror från den brittiska TV-marknaden. Mediet står, trots ökad konkurrens, fortfarande väldigt starkt.

– De senaste årens utveckling med höjd kvalitet, on demand-tjänster och möjligheten att titta i vilken device som helst har lett TV-mediet in i en gyllene tidsålder. Tittarna har fortfarande ett väldigt starkt känslosamt band till TV vilket gör att annonseringen också står starkt.

Att den traditionella reklam-tvn står så starkt har inneburit att onlinebaserade företag som Amazon, Facebook och Netflix är de som investerar tyngst i den. Online-räckvidden måste kompletteras med ett varumärkesbyggande i betrodda medier.

– För tre år sedan pratade vi om TVns död. Jag upplever att vi har sundare inställning till vad det digitala kan göra i dag. Företag som valt att satsa på det digitala kanske inte har fått de resultat de hade hoppats på. Pepsi satsade exempelvis väldigt hårt på sociala medier under ett år och tappade under den perioden 10 procent marknadsandelar till Coca-Cola. TV är fortfarande en väldigt effektiv i samband med exempelvis sök, berättade paneldeltagaren Johanna Andrén, marknadschef på Ikanobank.

Många av föreläsarna och paneldeltagarna påpekade att branschen måste byta sitt fokus från räckvidd till relevans.

– Jag tror och hoppas att vi får en lite bättre balans i diskussionen om räckvidd. Mindre mekaniskt och istället fokusera på grejer som folk vill titta på. När man använder ordet reklam så menar man det i dålig mening, medan reklam som man tycker om kallar man inte ens för reklam. Väldigt stor del av räckviddsfrågan handlar om att vi måste bli bättre å att göra saker som folk vill titta på. Vi som jobbar med marknadsföring måste tänka mindre media och mer på innehåll, ansåg Oscar Erlandsson, strateg på B-Reel.

Magnus Anshelm, vd på MMS, delade Oliver Robertsons ljusa syn på framtiden för TV och rörligt material.

– Min bedömning är att TV kommer bli starkare i relation till andra medier som i framtiden kommer försvagas. Rörlig bild och reklamfilm stärker i dagsläget sin position ytterligare. Det har att göra med en ung generation som lever i rörlig bild. Utomhus är också ett bra medie, samtidigt är det väldigt stadsbaserat och väldigt svårt att genomföra på landsbygden. Konsumenterna blir mer och mer krävande, därför blir relevansen mot kunder blir därför viktigare och viktigare.

Marie Wedin, marknadschef på Coop och Fredrik Hallberg, rådgivare inom kommunikation- och mediestrategi, lyfte upp vikten av att växla mellan olika medier i kampanjer.

– Det är svårt att jämföra olika typer av medier med varandra. Det kanske är bättre ROI på YouTube, men säljer man en massproducerad vara måste man nå ut rent volymmässigt. YouTube kan fungera som ett komplement till TV men inte ersätta det, berättade Hallberg.

– Hade vi inte kört vår "Kära köttbit"-kampanj i TV-spottar och på så sätt fått stor räckvidd tror jag inte vi hade fått lika stort genomslag i sociala medier, sa Wedin.

Läs de övriga artiklarna från "Jakten på massmediet" här:

Hur ska SVT jobba i framtiden?

"TV-mediet står sig starkt hos både tittare och annonsörer"

"Så lyckades Coop med sina syftesdrivna kampanjer"

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.