Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Räddas av grundlagen

Publicerad: 10 januari 2012, 13:18

Per Foshaug, spelande tränare i elitserielaget Tillberga.

Foto: TV4.

Bandystjärnan och rötägget Per Fosshaug intervjuades av TV4 i utvisningsbåset – då attackerade han domaren. Men uttalandet kommer inte följas upp av rättsliga åtgärder. Yttrandefrihetsgrundlagen gör att han inte kan bestraffas.


Ämnen i artikeln:

TV4TV4 Sport

Bandyprofilens utbrott sändes direkt i TV4. Han intervjuades när han satt i utvisningsbåset och var besviken på domaren.

– De här jävla svinen i randiga tröjor som tjänar 300 000 kr om året bör inte få vara på isen. Halvera deras löner! De är patetiska!, sa han rakt in i TV4:s mikrofon i tv-matchen Tillberga-Västerås på trettondagen i TV4.

Fosshaugs uttalande väckte starka reaktioner hos Regel- och domarkommittén som anmälde profilen till Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté.

Anmälan är behandlad, men tävlingskommitén menar att de inte kan bestraffa Fosshaug.

– På grund av gällande lagstiftning (yttrandefrihetslagen) har Riksidrottsnämnden fastslagit att idrottens regelsystem inte får avvika från samhällets lagstiftning i övrigt, säger tävlingskommitténs ordförande Mats Westling.

Westling säger att Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté därför är förhindrade att följa upp anmälan med ett bestraffande.

– Med hänvisning till de ansvarsregler som gäller för yttrandefrihetsbrott kan en idrottsmans yttrande i TV-program inte bli föremål för bestraffning enligt RF.

Per Fosshaug gjorde comeback som spelare i matchen. Normalt är han tränare för Tillberga och även expert i TV4:s bandysändningar.

Resume.se har sökt Per Fosshaug och TV4-sportens chef Hans Pekkari.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4 Sport

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.