Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Raderade bilder kvar på Facebook i tre år

Publicerad: 7 februari 2012, 07:40

Facebook är fortfarande i full färd med att radera bilder tre år efter att tidningen Ars Technica avslöjat att raderade bilder inte försvinner, utan finns tillgängliga via direktlänkar.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Så sent som i fredags erkände Facebook att bolagets äldre system för  att lagra uppladdat material "did not always delete images from content  delivery networks in a reasonable period of time even though they were  immmediately removed from the site", enligt Ars Technica.

Facebook  meddelade också att man är i full färd med at slutföra utvecklingen av  ett system som gör att processen går betydligt snabbare.

Ars  Technica undersökte frågan redan 2009.

Då fann man att foton som  raderats från Facebook inte försvann permanent, utan var fortsatt tillgängliga via  direktlänkarna. Det vill säga användaren kunde plocka bort pinsamma  bilder, men så länge någon har en direktlänl till bildfilen ifråga gick  den ändå att titta på.

Facebook uppgav, vid den tiden, att man arbetade  med sin innehållsleverantör, CDN, för att kraftigt minska tiden för hur  länge en kopia av bildfilen egentligen skulle finnas tillgänglig.

Men Ars Technica följde upp frågan ett år senare  och fann att de bildfiler som man raderat fortfarande var tillgängliga  via direktlänkar.

Sedan började läsarreaktionerna drösa in.  Alltifrån människor som blivit trakasserade för bilder som man raderat  för flera år sedan till användare som har blitt ombedda att plocka bort  bilder på vänner som man har laddat upp.

När tidningen återigen undersöker frågan år 2012 meddelar alltså Facebook att man fortfarande: "jobbar på problemet."

Facebook  säger alltså att man räknar med att ha ett nytt system klart inom 1,5  månader och att man arbetat hårt för att överföra bilder till det nya  systemet.

Detta för att kunna försäkra sig om att bilderna är permanent  raderade 45 dagar efter att man har bett om att bilderna ska tas bort.

Enligt Facebook är det numera bara en mindre andel av användarnas foto  som befinner sig i det gamla systemet.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.