Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Radioprataren efter virala genusklippet: ”Omtumlande”

Publicerad: 4 mars 2016, 11:17

Christer Engqvist tycker att gensvaret har varit fantastiskt.

Klippet med journalisternas reaktioner på prinsessan Estelle och prins Oscar spreds rekordsnabbt på nätet, men kritiserades hårt av media.


Ämnen i artikeln:

KITEstelleSvenska DagbladetHovetSRJournalistik

Christer Engqvist är programledare på SR P4 Uppland. På torsdagsmorgonen sände han programbiten som delats fler än tio tusen gånger. Han säger att han är omtumlad efter det senaste dygnet.

– Det är jätteroligt förstås att det har blivit så delat och spritt. Det var väldigt överraskande att en sån liten grej skulle bli så stor. Vid 15-16-tiden igår toppade det till och med nyheten om att prinsen fötts. Det är inte lätt att göra.

I klippet, som var en del i ett längre kåseri, spelar Christer Engqvist upp två korta ljudfiler. De visade hur media tog emot nyheten att prinsessan Estelle fötts med ”nah-ljud” och prins Oscar med utrop som ”ja!” och ”wow”. Han drog skämtsamt slutsatsen att journalisterna gjorde skillnad mellan könen redan när barnen var nyfödda. Den slutsatsen blev hårt kritiserad i bland andra Svenska Dagbladets ledare och en artikel från KIT.

– Det var för att vi skrev ”journalistkåren” i webbrubriken. Vi menade aldrig hela journalistkåren, det är inte det som är grejen. Men en eller två personer gjorde faktiskt de där ljuden. Här kan man skönja en skillnad mellan pojk-och flickbebisar som direkt tar oss till det rosa och blå i leksakskatalogen, säger han.

Själv tycker Christer Engqvist att det är märkligt att den här typen av klipp tagits upp och kritiserats av Svenska Dagbladet.

– Det här var en del i ett längre kåseri. Jag tycker att det är fantastiskt att Svds ledarskribent skriver om ett humorinslag. Det är som om de skulle kommentera serierna i en tidning.

Efter att ha följt kommentarerna på klippet i gårdagens flöde är han fortsatt förvånad över att det väckt så starka reaktioner och delats så många gånger.

– Jag är lite oförstående inför att det delats 12 000 gånger. Jag gjorde det för jag tyckte att det var roligt att ställa de här ljuden mot varandra och att det fanns någonting där. Den kritik som kommit kan vi ta med ro.

Sanna Wolf-Watz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.