Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Radiosporten kan tvingas avstå handbolls-VM

Publicerad: 29 November 2010, 15:06

Handbolls-VM i Sverige i januari kan bli det första stora sportevenemanget som Radiosporten inte har råd att sända. TV4, som sitter på alla rättigheter, har chockhöjt priset.


Ämnen i artikeln:

RadiosportenTV4Handbolls-VM

Foto: Colourbox.

Den 13-30 januari avgörs handbolls-VM i Sverige. Det kan bli första gången som Radiosporten inte livesänder från ett betydande sportevenemang.

TV4 – som sitter på samtliga rättigheter till handbolls-VM exklusivt – har alldeles för höga rättighetspriser för radiosändningarna, anser Sveriges Radio. Parterna ligger mycket långt ifrån varandra, enligt vad Resume.se erfar.

– Om vi hade köpt rättigheterna genom EBU som vi gjort tidigare hade summan varit väsentligt mycket mindre än vad den är nu, säger Jakob Sillén, chef på Radiosporten, till Resume.se.

Enligt uppgift till Resume.se har TV4 trissat upp priset rejält.

– Radiorättigheter har historiskt sett varit grovt undervärderade i förhållande till TV-rättigheter. Vi kräver inga jättesummor den här gången heller, men vi anser det är rimligt att radiorättigheterna värderas till mellan en och två procent av den totala rättighetssumman för VM, medan Sveriges Radio bara vill betala mellan en och två promille, säger Hans Pekkari, chef för TV4-sporten.

Han anser att det nuvarande priset är helt marknadsmässigt.

– Det är inte rimligt att vi – samtidigt som vi och andra TV-bolag brottas med ständigt högre rättighetskostnader – i princip ska skänka bort rättigheter som bidrar till att bygga Sveriges Radios programutbud. Eftersom SR inte vill göra rätt för sig på en nivå som vi anser är mer än rimlig för vi stället samtal med andra aktörer om radiosändningar av handbolls-VM, säger Hans Pekkari.

Jakob Sillén:

– Jag vill inte ge mig in på någon pajkastning och jag vill egentligen inte kommentera det här mer förrän vi har förhandlat klart. Vi ska göra allt vi kan för att komma överens med TV4 så att vi kan livesända handbolls-VM.

Priserna för sporträttigheter för tv har de senaste åren ökat kraftigt. Även priserna för radiorättigheter kan komma att skjuta i höjden. Klubbarna i högsta spanska fotbollsligan, La Liga, kräver 24 miljoner euro i rättighetspengar från inhemska radiostationer från och med 2011.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

RadiosportenTV4Handbolls-VM

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.