Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Radiotjänst i Kiruna förbereder nedläggning

Publicerad: 11 september 2012, 11:38

Avlägsnandet av radio- och tv-avgiften innebär också slutet för Radiotjänst i Kiruna som sköter hanteringen av tv-licensen. Företaget har cirka 120 anställda och de flesta jobbar i nuläget på huvudkontoret i Kiruna.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceRadiotjänst

I april frågade Resumé Stefan Hämäläinen, den då nytillträdde vd:n på Radiotjänst om hur han såg på sitt nya jobb med tanke på det planerade avskaffandet av tv-avgiften. Han gjorde klart att det inte skulle tas ut några sorger i förskott bara för att det dyker upp spår i media. Samtidigt poängterades vikten av att planera inför olika framtidsscenarion för att vara förberedd.

Johan Gernandt, Radiotjänstens kommunikationschef, får frågan om vilka planer som faktiskt gjordes för att tackla en situation som denna.

– För det första är det viktigt att påminna om att Public service-kommittén idag lägger ett förslag om att framtida finansiering skulle kunna tas ut via skattsedeln. I sak har alltså inget förändrats sedan i våras.

– Om nu förslaget går igenom i Riksdagen (tidigast våren 2013) får det förstås allvarliga konsekvenser för Radiotjänst och våra anställda eftersom det i praktiken innebär att vårt nuvarande och för närvarande enda uppdrag upphör, dock tidigast 2013-12-31.

Vad händer nu?
– När vi i eftermiddag får hela betänkandet i våra händer gör vi en snabbanalys av det konkreta innehållet i de delar som berör Radiotjänst. Vi är alltså ännu en bra bit från ett konkret beslut och situationen ställer fortsatt höga krav på vårt arbete med att fram till en eventuell övergång upprätthålla en god betalningsvilja och därigenom säkra medel för SVT:s Sveriges Radios och Utbildningsradions verksamheter. Detta är högt prioriterat utifrån ett verksamhetsperspektiv. Lika högt prioriterat är medarbetarperspektivet – att i en orolig tid skapa så mycket trygghet som möjligt för varje individ. Både på kort och på lång sikt.

– Givetvis vänder vi på alla stenar under vägen tillsammans med ägare, styrelse och andra intressenter i vår omvärld.

Bortsett från hur beslutet påverkar er organisation, vad tycker du om att låta public service finansieras av skattepengar?
– Vi är, precis som våra ägare, inte övertygade om att en skattelösning på sikt verkligen garanterar public service oberoende. I dagens system har programbolagen ansvaret för sin egen finansiering vilket i sin tur också skapar en direkt dynamisk kontakt mellan publiken och bolagen. En skattefinansiering vore alltså ett hårt slag mot denna direkta kontakt, mot oberoendet och därmed mot grundtanken i public service.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceRadiotjänst

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.