måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Radiotjänst om utredningen av tv-avgift: ”Det låter klokt”

Publicerad: 26 mars 2015, 10:53

Carl-Gustav Johansson.

Foto: Kent Tunlind.

Radio- och tv-avgiften försvinner med största sannolikhet år 2020 – vilket också kan innebära slutet för Radiotjänst. Trots det är vd:n positiv till Kulturutskottets beslut om en ny utredning för teknikoberoende avgift som ska betalas av alla medborgare. – Det låter klokt, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceRadiotjänst

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I fjol sommar slog Högsta Förvaltningsdomstolen fast att den nuvarande tv-avgiften inte omfattar datorer och läsplattor. Det har gjort så att finansieringen av public service har drabbats. I dag har därför ett enigt Kulturutskott beslutat om en ny utredning för ett nytt avgiftssystem som är lika för alla och teknikoberoende.

Utredningen ska vara klar innan den nya avtalsperioden inleds 2020 och klubbas igenom av riksdagen efter påsk.

Beslutet innebär att Radiotjänst kan försvinna år 2020. Men trots det ser Carl-Gustav Johansson positivt på Kulturutskottets beslut.

– Det låter väl rimligt och klokt. Man måste på något vis säkra finansieringen på lång sikt för public service. Med nuvarande lagstiftning är avgiftssystemet inte teknikoberoende. Jag tycker att det är bra att man ser över det här, säger han.

Men det här kan ju innebära att Radiotjänst försvinner?
– Så kan det vara – beroende på vad utredningen kommer fram till.

Sedan Högsta Förvaltningsdomstolen beslutade att den nuvarande tv-avgiften inte omfattar datorer och läsplattor har Radiotjänst tappat 150 miljoner kronor – en relativt liten andel av hela intäkterna som omfattar ungefär 7,5 miljarder kronor.

– Det har inte påverkat oss på kort sikt eftersom det är en så liten del av totalen – men på längre sikt påverkar det oss. Det är därför riksdagen redan kommit fram till att det behövs en ny utredning. Man kan ju undra om det är rimligt att de som sitter på en tv-apparat ska betala för public service, men att många ungdomar kommer undan. Jag föreställer mig att det är så de resonerar.

Hur upplever du att betalningsviljan är hos svenskarna?
– Mycket bra skulle jag vilja säga. Antar att det beror på public service-bolagens utbud.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev