Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ranelid till frontalangepp mot kvällspressen

Publicerad: 20 mars 2013, 23:02

Björn Ranelid

Foto: Skärmdump från TV4Play

Björn Ranelid anklagar kvällstidningarna för systematisk lögn i samband med rapporteringen efter en bilolycka som inträffade 2012. I TV4:s "Efter tio" talade författaren ut om det han själv betecknar som ett mediedrev. Här anklagar han Expressen för att ha förfalskat ett brev från mannen som han krockade med.


Ämnen i artikeln:

Björn Ranelid

I går medverkade författaren Björn Ranelid i Malou von Sivers program "Efter tio" i TV4. Här talade han ut om kvällstidningarnas skriverier efter en bilolycka som inträffade i april 2012 där författaren krockade med sin Jaguar.

En rapportering som enligt Björn Ranelid egna beräkningar genererat mellan 14-18 löpsedlar och 157 artiklar. Han betecknar liknar rapporteringen vid ett mediedrev. Författaren har själv summerat det mediala efterspelet mellan 29 april 2012 till och med den 13 mars i år.

– Det här är inte min uppfattning, det är ren vetenskap. Alla mina vänner och bekanta säger att det här inte är rimligt. Dessutom upprepar Expressen, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen lögner gång, på gång, på gång, säger Björn Ranelid i programmet och fortsätter:

– Jag avstår från att kommentera lögnerna tills jag ber en journalist i Ystads Allehanda att läsa polisprotokollen. Han blir den förste och ende som gör det. Då ber han om ursäkt för att han har ljugit och skrivit att jag kört förbi tre stillastående bilar. Vilket kvällstidningarna upprepat gång på gång.

Författaren hävdar att kvällstidningarna konsekvent struntat i att ta del av de offentliga handlingarna från polisen. Björn Ranelid anser att kvällstidningarna vill svartmåla honom och att de har trakasserat hans familj.

Värst är författarens kritik mot Expressen och Kvällspostens bevakning av händelsen. Tidningarna publicerade ett öppet brev från mannen som krockade med Björn Ranelid.

– Det där öppna brevet som mannen som jag krockade med påstår sig ha skrivit. Han har inte skrivit ett ord. Han kan inte ett ord svenska. Alltså har de förfalskat en viktig handling. Det är kriminellt, sade Björn Ranelid.

På sin Facebooksida riktar Björn Ranelid skarp kritik mot kvällstidningarnas rapportering och understryker att tidningarna visade föga intresse för den friande domen i tingsrätten.

"I dag har jag medverkat hos Malou i TV4 och berättat sanningen om bilolyckan och talat om kvällstidningarnas lögner som de gjorde sig skyldiga till i cirka 160 artiklar och åtminstone fjorton löpsedlar under tiden den 29:e april 2012 till och med den 13:e mars 2013. Jag har beställt och fått alla artiklarna som stod i Aftonbladet, Expressen, Kvälls-Posten och Göteborgs-Tidningen under nämnda period.
Enligt samtliga fyra vittnen i polis- och domstolsprotokoll står det klart att jag inte kört om någon av de stillastående bilarna. Det har jag hävdat hela tiden. Nu har sanningen segrat.
Expressen skrev cirka en fjärdedels sida den 15:e mars 2013, det vill säga dagen efter det att domen från Tingsrätten blivit offentlig. Den lilla artikeln skall jämföras med de 57 artiklar som stått i Expressen under tio och en halv månad dessförinnan. Tidningen var inte intresserad av att rapportera att jag blivit frikänd i Tingsrätten!!!
Så arbetar kvällstidningar när de vill förtala och beljuga en människa. Det är en skam."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Björn Ranelid

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.