Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Raoul Grünthal: Därför delar vi upp Schibsted

Publicerad: 20 september 2017, 07:49

Schibsted separerar sina köp- och säljsajter från medierna. Raoul Grünthal, som blir chef för mediedelen, förklarar varför uppdelningen är nödvändig.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalAftonbladetSvenska DagbladetSchibsted

Igår meddelande Schibsted sin nya organisationsstruktur där koncernen delas upp i två divisioner: Marketplaces och Media. Tidigare var bolaget uppdelat efter geografi men nu blir det alltså verksamhetstyperna som avgör. Sverigechefen Raoul Grünthal får axla ansvaret för den nya mediedivisionen med bland annat Aftonbladet och SvD i Sverige och VG och Aftenposten i Norge. Därtill kommer tillväxtbolag som Lendo, Prisjakt och Omni.
– Vi lever i en allt mer teknik- och produktdriven värld. Då behöver du komma närmare produkterna för att utvinna synergier. Därför organiserar vi kring dem istället för geografi, säger han till Resumé.

Vad innebär det för de publicistiska bolagen?
– Det blir ett tydligare fokus på dem. Det kan handla om den gemensamma medieplattformen som vi bygger, eller om annonsplattformar som är anpassade efter de behov som finns. Ett exempel är Aftonbladets och VG:s samarbete kring rörlig bild. Tidigare låg de i olika delar av organisationen, men nu hamnar de under samma tak vilket underlättar samarbetet.

Schibsteds marknadsplatser, som Blocket.se och Finn.no, har de senaste åren levererat saftiga vinster. Samtidigt har mediebolagen kämpat på ett sluttande plan. Gårdagens omorganisation har tolkats som ett första steg i en uppdelning av Schibsted i två olika företag, där mediedelen kan komma att avyttras. Raoul Grünthal säger att det inte är aktuellt.
– På kort och mellanlång sikt är det snarare tvärtom. Om vi inte gjort den här förändringen hade vi haft svårt att fokusera på olika delar samtidigt. Vi bygger för att ha fokus på marketplaces å ena sidan, och de publicistiska produkterna och tjänsterna å andra sidan. Vi kommer även i den nya strukturen att samarbeta mellan de olika divisionerna.

Hur stort är rörelseresultatet för mediadivisionen?
– Det beror på hur du räknar. Vi ger inga exakta siffror. Men lite grovt så är den divisionen störst på antal människor och omsättning, medan marketplaces har högre marginal.

Vilka utmaningar har ni framöver?
– Utmaningen är att stå upp i konkurrensen från de globala jättarna. Då gäller det att hela tiden ligga i framkant med produktutvecklingen. Sedan handlar det om transformationen från print till digitalt som är långt ifrån färdig. Det är mycket som ska ske parallellt.

Varför ingår tillväxtbolagen i ditt område och inte i marketplaces?
– I marketplaces finns vi globalt. Där handlar det om att bygga en global organisation. Men ekosystemet för tillväxtföretagen bygger mer på nationella marknader i Sverige och Norge.

Ser du någon problematik i att marknadsplatserna genererar de stora vinsterna?
– Inte så länge vi upprätthåller synergierna. Det viktiga är att vi bygger värden inom olika delar. I Sverige har vi några andra väldigt vinstdrivande företag, till exempel Aftonbladet och Lendo, som ingår i mediadivisionen. I en allt mer komplex värld kan man inte göra hur mycket som helst, utan bli världsbäst på få saker.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.