Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Raoul Grünthal: ”Video börjar bli en betydande del av vår affär”

Publicerad: 8 Februari 2018, 11:27

Raoul Grünthal, vd Schibsted Sverige.

Foto: Andreas Elgstrand

Schibsted Medias vd Raoul Grünthal om hur bolaget ska behålla annonsintäkterna från Google och Facebook och kampen mot Expressen.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalAftonbladetSchibstedExpressenSchibsted Media

2017 var ett starkt år för mediekoncernen Schibsted. I Sverige steg omsättningen till 5056 Mkr (4931) miljoner kronor och även EBITDA-resultatet ökade till 1080 (1007) Mkr. Trots att både Aftonbladets och SvD:s omsättningar sjönk visade båda tidningarna en förbättrad lönsamhet: 255 (236) respektive 78 (74) Mkr.

– Det är ett resultat av trenden de senaste åren där nedgången i print kompenseras av högre digitala intäkter. Print är omsättningstungt medan det digitala innebär lägre kostnader. Den digitala tillväxten uppväger strukturellt det vi tappar i print, säger Schibsted Medias vd Raoul Grünthal till Resumé.

Förutom en fortsatt ökad tillväxt för den digitala annonseringen har Aftonbladet två områden i video och Plus-affären där det börjar röra på sig. Under 2017 ökade strömstarterna med i genomsnitt 85 procent (185 procent det senaste kvartalet) vilket också driver intäkter.

– Video börjar bli en betydande del av vår annonsaffär i takt med att räckvidden för linjär tv minskar och vi får hela tiden ett större lager att sälja. Det skedde en enorm utveckling under sista kvartalet vad gäller annonsvisningar och det finns en stark efterfrågan som är långt ifrån mättad.

Hur mycket handlar det om autostarter?
– Det vet jag inte exakt.

För Plus-affären hade Aftonbladet över 250 000 prenumeranter vid årsskiftet. De senaste åren har Schibsted försökt hitta nya intäkter från befintliga och nya Plus-läsare genom borttagna rabatter och prisjusteringar.

Under hösten 2017 genomförde Schibsted en omfattande omorganisation där två divisioner skapades i Schibsted Media (med de publicistiska verksamheterna och affärsområdet Growth) och Schibsted Marketplaces (Blocket och Servicefinder etc.) För snabbare produktutveckling, bättre synergier och större tydlighet.

– Det skapar ett ökat fokus för verksamheterna. Jag har svårt att se alltför stora ekonomiska vinster av förändringen på kort sikt. Men i en tid där print går ner behöver de publicistiska delarna som SvD, Aftonbladet och Verdens Gang ökade möjligheter att fokusera och samarbeta i sin löpande digitalisering.

För Schibsteds ekosystem är Aftonbladet ett draglok för räckvidden. ”Sveriges ledande nyhetsdestination” upplever alltjämt ökade digitala annonsintäkter i tider där Facebook och Google tar en allt större del av den digitala reklammarknaden totalt sett.

– Jag hoppas att vi aldrig kommer slå i taket utan fortsatt kan leverera ett mervärde som de internationella jättarna inte har i samma utsträckning och fortsätter att hitta alternativa intäktsben. Där är native och video två exempel där vi kan bli ett tydligt tredje alternativ och kapitalisera. Vi hoppas också att vi kan hitta en skalbarhet för nya produkter som exempelvis Omni och lanseringen av Omni Ekonomi som vi sedan kan ta ut på andra marknader.

Vad ska ni göra för att fortsatt hålla stången mot Google och Facebook?
– Många olika saker. Basen är en stark direkttrafik så man inte gör sig beroende av deras egna plattformar (här ligger Aftonbladet på omkring 80 procent enligt interna siffror). Sedan handlar det för exempelvis Aftonbladets del om att ha en fortsatt stor räckvidd och ett stort lager som man kan segmentera.

Flera mätningar visar att Expressen knaprar in på Aftonbladets försprång på den digitala kvällstidningsmarknaden och konkurrentens chefredaktör Thomas Mattsson har de senaste halvåret frekvent kommenterat att glappet minskar mellan tidningarna när det kommer till marknadsandelar. Något som Raoul Grünthal inte ger mycket för.

– Expressen närmar sig inte oss när det kommer till marknadsandelar eftersom vi ligger långt före när det kommer till intäkter. Däremot har de med olika metoder ökat sin räckvidd den senaste tiden. Om de lyckas kapitalisera på detta så är det bra för Aftonbladet. Vi delar många distributionskostnader och ju längre Expressen överlever desto bättre är det för Aftonbladet.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsen sjukskrev sig i december. När kommer hon tillbaka?
– Hon är sjukskriven. Det är det jag kan säga, jag vet inte när hon kommer tillbaka.

Det kanske största glädjeämnet i Schibsteds årsredovisning är lånebolaget Lendo som fortsätter växa så det knakar och numera är etablerade i Norge, Finland och Sverige. Raoul Grünthal säger att man tittar på nya nationella marknader, men kan inte avslöja vilket land som står näst på tur för en lansering.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.