Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rapport: De är underrepresenterade i svenska nyhetsmedier

Publicerad: 4 juli 2018, 07:32

Seher Yilmaz om Rättviseförmedlingens senaste rapport: "Jag ser en vilja av journalister att inkludera flera, men man har inte riktigt hittat rätt verktyg än".


Ämnen i artikeln:

RapportRättviseförmedlingenSeher Yilmaz

Rättviseförmedlingens rapport "Rättvisaren" har blivit ett stående segment för att analysera den svenska nyhetsbevakningen. Genom att analysera representationen utifrån kön och bakgrund vill man upplysa svenska medier hur ofta dessa grupper får komma till tals i media.

Nu kommer en ny rapport som visar hur representativa svenskar med utomnordisk bakgrund är i den svenska nyhetsbevakningen. Tidigare år har rapporten tagit upp både kön och bakgrund, men väljer nu att dela upp den i två delar för att behandla ämnena separat.

– När vi släppt rapporten tidigare har vi haft kön och bakgrund i samma och då väljer medierna att prata om jämställdhet ändå. Antagligen för att det är mer bekvämt och varit på agendan längre. Om man inte kan sätta igång frågan om representation i ett bredare perspektiv måste vi ta fram situationer som tvingar de att göra det, säger Seher Yilmaz,  ordförande för Rättviseförmedlingen, till Resumé.

"Rättvisaren 2018 del 1" visar att 13.3 procent av de som får uttala sig i svenska nyhetsmedier har utomnordisk bakgrund, vilket visar på en underrepresentation eftersom 21 procent av Sveriges befolkning har utomnordisk bakgrund. Det har dock skett en liten ökning jämfört med föregående år. Då låg siffran på 13 procent.

Inom ekonomi och näringsliv är siffran som lägst. Där är det endast 10.2 procent av de som får uttala sig som har utomnordisk bakgrund. Seher Yilmaz tror det beror på okunskap på redaktionerna.

– Jag tror det beror på att man har en väldigt stereotyp bild av vilken person som kan prata om de här frågorna. Det är en kategori där man tänker att kompetens är svårt att hitta, men vi ser varje dag att det inte är så. Varje dag gör vi listor på personer som kan prata om olika saker. Det handlar inte om att personerna inte finns, utan att medierna inte letar efter dessa personer.

Samtidigt så är de med utomnordisk bakgrund överrepresenterade när det kommer till att uttala sig som civilpersoner i artiklar. Då handlar det oftast om enkäter eller att prata med de som privatpersoner utifrån olika händelser.

Vad kan det få för konsekvenser för demokratin när de med utomnordisk bakgrund blir underrepresenterade?
Det vi läser om i media är en del av det offentliga samtalet, och det blir en skev fördelning av vilka som får komma fram och utifrån de som är en del av vårt samhälle. Det påverkar hur makten blir fördelad och vilka som får ta plats i samhället. Det är viktigt att låta fler berättelser höras. Medierna är så otroligt viktiga för att beskriva verkligheten och om det inte finns en tillräckligt stor bredd så blir det stereotypa verklighetsuppfattningar.

Hur ska medierna jobba för att inkludera dessa?
Sätta mål, mäta, följa upp och ifrågasätta kompetensbegreppet: hur ser vi på kompetens när vi letar någon på redaktion? Vad är det vi räknar in? Varför är det så? Kanske ska vi tänka nya nyhetsvinklar? Kan jag tänka på ett annat sätt för att få fram nya röster? Hur ser vår egen homogenitet ut på vår redaktion? Man ska göra sig själv medveten, helt enkelt.

Samtidigt har det ju successivt skett en ökning. Hur ser du på framtiden?
– Jag ser hoppfullt på framtiden. Det måste man göra. Det blir jobbigt att jobba annars. Man måste tro att det går att förändra. Och jag ser en vilja att journalister vill, men man har inte riktigt hittat rätt verktyg än.

Med utomnordisk bakgrund menas personer som fötts utanför Norden, eller har två föräldrar som är födda utanför Norden.

Rapporten i sin helhet hittar du här.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} --> <!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545} -->

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.