torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rapport föreslår skärpning av förhandsprövningen

Publicerad: 1 september 2015, 11:36

SVT:s vd Hanna Stjärne är kritisk till förlaget om skärpt förhandsprövning. Foto: Janne Danielsson, SVT

Public service har en i grunden positiv inverkan på mediebranschen. Men reglerna om förhandsprövning av nya tjänster bör skärpas. Det slår Myndigheten för radio och tv fast i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

SVTSRURHanna StjärneMyndigheten för radio och tvGranskningsnämndenMediaMedier

FT

Fredrik Thambert


Myndigheten för radio och tv har granskat public service-bolagens marknadspåverkan och systemet med förhandsprövning i en rapport som i dag lämnas till kulturministern. På den första punkten slår de fast att SVT, SR och UR:s verksamheter till viss del har en negativ påverkan på mediebranschen som helhet.

"Trots den negativa påverkan är det myndighetens sammantagna bedömning, mot bakgrund av det material som vi har tagit del av och analyserat, att public service-bolagen, utifrån sina givna uppdrag, inte agerar på ett sätt som uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter" skriver myndigheten i en kommentar.

De slår fast att public service-bolagen till övervägande del har en positiv påverkan. Istället är de största utamningarna för mediebranschen den ökande digitaliseringen och globaliseringen.

När det gäller den kritiserade regeln om förhandsprövning anser rapportens författare att det krävs en skärpning.

"Vi föreslår att intressenter ska ges en formaliserad möjlighet att begära en prövning av om en tjänst borde vara föremål för förhandsprövning. Granskningsnämnden för radio och tv bör ges ett förtydligat uppdrag att pröva om en tjänst är anmälningspliktig" heter det.

Dock bör public service-bolagen fortsatt självständigt avgöra om en anmälan ska göras eller inte, enligt Myndigheten för radio och tv.

SVT:s vd Hanna Stjärne är kritisk till slutsatsen:
– Det är anmärkningsvärt att Sverige ska leda utvecklingen när det gäller att begränsa public service. Public services verksamhet regleras av bland annat sändningstillstånd och anslagsvillkor i en omfattande process där hela branschen rådfrågas. Därutöver bör det vara de oberoende public service-bolagen och inte statliga myndigheter eller regeringen som bestämmer vad som ska publiceras och hur, säger hon i en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev