Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Rapporteringen om Hagamannen har gått bananer”

Publicerad: 3 augusti 2015, 15:08

Oisín Cantwell. Foto: Andreas Elgstrand

Mediernas rapportering i samband med Hagamannens frigivning kan liknas vid en häxjakt som underblåser populistiska strömningar. Det anser Aftonbladets nyhetskrönikör Oisín Cantwell.


Ämnen i artikeln:

Oisín Cantwell

För en tid sedan frigavs den våldtäktsdömde Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen och mediernas rapportering har varit intensiv. Vid frigivningen satt exempelvis åtta journalister och väntade utanför anstalten Skogome i Göteborg. I en krönika kritiserar Aftonbladets Oisín Cantwell mediernas bevakning av Hagamannen som har menar har gått över gränsen.

"Rapporteringen om Hagamannen har de senaste veckorna gått bananer. "Bidrag till körkort", trumpeterar en tidning argt. "Bostad är ordnad", fnyser en annan och en tredje utbrister upphetsat att "Lindgren kan ha begått fler brott", skriver Oisín Cantwell i krönikan.

Han medger att kvällstidningarna varit med i häxjakten, men att Svenska Dagbladet gått längst som "försökte lura i läsarna att Niklas Lindgren har charmat sig ut ur fängelse." Enligt Oisín Cantwell har bevakningen också gett justitieminister Morgan Johansson (S) möjligheten att föreslå att risk för återfall skulle kunna vara ett skäl att neka villkorlig frigivning.

"En idé som är lika rättsäker som att singla slant, då forskning har kommit fram till att det går att förutse fortsatt kriminalitet med 50 procents säkerhet."

Oisín Cantwell avslutar med att understryka att rädslan inför Hagamannen är förståelig, att hans brott är vedervärdiga och att en diskussion kring lagstiftningen därför är legitim.

"Men en journalistik som underblåser populism i stället för att bekämpa den är en journalistik som har svikit sitt uppdrag", skriver Oisín Cantwell.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Oisín Cantwell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.