Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ras för förvärv och fusioner i år

Publicerad: 9 januari 2012, 15:24

Enligt Goldman Sachs chef för företagsaffärer i Norra Europa, Luca Ferrari, är det två tredjedelars sannolikhet för att den ekonomiska osäkerheten fortsätter under 2012.

Foto: Colourbox

– Det blir ett svårt år, säger Luca Ferrari, ansvarig för företagsaffärer i norra Europa på Goldman Sachs till Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

SkandiaGoldman SachsEQT

2011 blev ett bra år för företagsaffärer på den svenska marknaden. Det totala värdet på Mergers & Aquisitions-affärerna ökade med 60 procent från 115 miljarder kronor–187 miljarder kronor, enligt analysföretaget Mergermarket.

Men även om året som helhet var bra kunde avmattningen märkas något redan under det andra halvåret och nu menar Luca Ferrari att många företag väljer att avvakta i och med att det är osäkert med vad som ska hända med ekonomin.

Enligt honom är sannolikheten för ett scenario där den ekonomiska osäkerheten fortsätter och Italien och Spanien behöver nödlån två tredjedelar.

Men det finns också ett mer positivt scenario med ett uppdämt investeringsbehov  och enligt Luca Ferrari skulle det krävas: ”väldigt lite för att få fart på affärerna igen”.

Han menar också att många svenska företag sitter med starka kassor och har goda chanser att köpa bolag billigt i utlandet.

Han pekar också på att riskkapitalbolagen har klarat sig väl under 2011, men att de nu får svårare att ta lån i och med att bankerna blir mer restriktiva. Men trots detta räknar han med att bolagen fortsätter att vara aktiva:

– De nordiska bolagen har visat att de kan sälja sina portföljbolag även i ett dåligt makroklimat, som EQT:s försäljning av Securitas Direct och Nordic Capitals Nycomedaffär, säger Luca Ferrari till Dagens Industri.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SkandiaGoldman SachsEQT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.